Terje E.

Slik bruker du kokeplatene riktig

Decrease Font Size Increase Font Size Størrelse på tekst Skriv ut denne siden

Når du lager mat på kokeplater er energiforbruket avhengig av mengden av mat, tilberedningstid og kokeplatetype.

I nesten alle husholdninger tilberedes det daglig mat i større eller mindre omfang. Energiforbruket avhenger av hvordan man bruker kokeplater, gryter og panner. En familie bruker i gjennomsnitt 223 kWh i året ved bruk av kokeplater.

Forskjellige kokeplater
Masse-kokeplater bruker stort sett like så mye energi som glasskeramiske kokeplater. Induksjonskokeplater kan gi en besparelse opp til 30 %, men de er noe dyrere i anskaffelse og krever gryter og panner med bunn av magnetisk materiale. Induksjonskokeplater kan dessuten ha et stand-by forbruk.

Induksjonskokeplater omsetter 80 % av energien til varme. Glasskeramiske kokeplater utnytter 60 til 70 % av energien mens massekokeplater har på den dårligste utnyttelsen helt ned til 50 %.

Les også: Slik bruker du stekeovnen riktig

Gode råd til strømbesparelse
– Med tykk bunn fordeles varmen bedre og grytene holder lengre på varmen, derfor kan ettervarmen utnyttes bedre. Grytenes bunntykkelse skal være 3,5 til 5 mm. Minimumskrav for aluminiumsgryter er 5,5 mm og for rustfrie stålgryter cirka 5 mm. Panner bør ha en bunntykkelse på 5 til 7 mm.

– Det er også viktig at bunnen er flat. Varmen blir bedre overført når det er full kontakt mellom kokeplate og gryte. En skjev eller bulkete bunn øker energiforbruket med opp til 50 %

– Bunndiameter skal tilsvare kokeplatens – eller være større. Dekker ikke kokeplaten helt sløses det med energi. Hvis en gryte på 16 cm settes på en 18 cm kokeplate på høyeste nivå så sløses det bort ca. 25 % energi.

– Husk alltid å bruke lokk på gryten og sørg for at det er tett. Uten lokk brukes det 65 % mer elektrisitet.

– Innstill kokeplaten riktig. Når maten skal stekes eller kokes skal varmen skrues helt opp. Deretter skruer man ned på det laveste trinn man kan ha uten at maten slutter å koke eller steke.

– Tin maten opp før tilberedning. Frosne matvarer krever lengre tilberedningstid og energiforbruket kan stige opp til 50 %. Frosne grønnsaker skal imidlertid tilberedes direkte fra fryseren.

– Tilberedning i gryte på kokeplaten – i stedet for i en ovn – gir opp til 70 % energisparing.

– Slå av kokeplaten to til fem minutter før maten er ferdig. La ettervarmen ordne resten av tilberedningen. Det fungerer imidlertid ikke for induksjonskokeplater hvor varmen forsvinner med det samme.





Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *