Situasjoner med røyketrang – enkle tips for å unngå lysten på røyk
Når skal man passe på?
Det er mye man kan gjøre for å gardere seg mot de vanligste situasjonene hvor man faller for fristelsen til å ta seg en røyk. Her på siden finnes noen av de viktigste fallgruvene med råd til hvordan man best overvinner dem.
Fester
For å fortsette røykestoppen din må du prioritere røykestoppen høyere enn fest og moro inntil du har røyketrangen under kontroll. Da unngår du de største fristelsene. Pausen er bare midlertidig. Senere vil du kunne feste uten å falle for fristelsen.
Les også: Hvor gode er unnskyldningene dine for å røyke?
Ledige stunder
Mange nye eksrøykere blir rastløse og har problemer med å finne ut hva de skal bruke hendene og energien til nå som sigarettene ikke lengre er der. Hold derfor hender og hode beskjeftiget:
- Begynn et vanskelig strikketøy, modellbygging, maleri eller puslespill.
- Tell glassene dine − vann altså. Du skal drikke 1,5 liter om dagen.
- Mal vinduene eller les en kriminalroman med et stort persongalleri.
- Rydd opp i gamle familiebilder eller kjærlighetsbrev. Skap orden og klarhet.
Stressede situasjoner
Mange ser røyking som hjelp mot stress. Selv om det faktisk ikke forholder seg slik faller mange tilbake til røykingen nettopp i stressede perioder. Som røykfri må du takle stresset ditt på andre måter enn tidligere:
- Lær å ta tak i noen av de belastningene som er med på å stresse deg.
- Prøv å fokusere på bedre aktivitetsnivå og kostvaner .
- Lag noen ritualer som kan gjøres i stedet for røykingen.
På ferien
I ferier skal vi hygge oss og slappe av. Her vil vi ikke forstyrres av abstinenser eller lengselen etter en røyk. Derfor ender mange dessverre med å ta en røyk eller flere i ferien.
Prøv om mulig å la være med å slutte å røyke rett før en ferie. Og hvis trangen melder seg på ferien så prøv å fokusere på hvordan du får det bedre med røykefri og hvordan du kan redusere trangen f.eks. med fysisk aktivitet.
Les også: Fakta om røyking
Kriser
Når kriser oppstår kan det være vanskelig å holde fast på en røykestopp. Helt generelt er vi nordmenn mestere i å «hyggesørge»: å døyve ulykken med popkorn, is, godteri, brus osv., og ofte også sigaretter. Det er ingen grunn til å bekjempe denne tendensen, men man kan fokusere på at sigaretter ikke skal være en del av det. Tenk på at hvis du røyker så har du enda flere problemer i morgen når du våkner opp og oppdager at du i tillegg til alt annet også har blitt en røyker igjen, med alt det det medfører av dårlig helse, store utgifter, stress, lukt osv.
Kaffepauser på jobben
Hvis du er vant til å røyke på jobben under kaffepausene kan det i en overgang være en god idé å drikke te i stedet for kaffe. Prøv også å unngå dine røykende kolleger i pausene. Etter som de fleste arbeidsplassene er røykfrie og røykerne må gå utenfor eller på røykerommet vil fristelsen ikke bli for stor. Og husk, det er bare i en overgang at du skal droppe kaffen og pausene sammen med de røykende kollegene.
Les også: Er e-sigaretter helsefarlige?
Etter maten
Kveldsmaten er for de fleste et viktig sosialt samlingspunkt. Og hyggestunden etter måltidet der man er mett og fornøyd,og hvor dagens forløp diskuteres er for mange røykestoppere en farlig situasjon. Her pleier røykeren å få en av dagens beste sigaretter og røyketrangen kan bli veldig sterk. Her gjelder det å erstatte sigaretten med noe annet – gjerne noe som krever aktiv handling. Enten rydding eller oppvask mens man snakker om dagen eller også en frisk gåtur – gjerne sammen med partneren.
Les også: Ekspertråd ved røykeslutt
Hyggemiddager med venner
I den første tiden etter røykestoppen vil det være en god idé å ikke invitere med hjem sine røykende venner hvis man har et røykfritt hjem. Ellers vil det være altfor fristende å røyke sammen med dem når vinen eller ølet kommer innabords. Men under alle omstendigheter vil det styrke evnen til å holde seg fra røykene hvis man benytter muligheten til å gjøre hjemmet sitt røykfritt!