• Laster aksjedata...

Publisert: 11.09.08
Tiden er i ferd med å ebbe ut for forretningsbanken Washington Mutual tid til å redde seg selv, tror det amerikanske aksjemarkedet.
Rett etter børsåpning i New York faller aksjen i den amerikanske krisebanken med 18 prosent, ifølge Reuters. Dagen før raste aksjen ned 30 prosent, til 2,32 dollar, ifølge NYSE Euronext.
Dermed er verdien under 3 dollar per aksje for første gang siden 1991, ifølge New York Times.
– Man ser på måten markedet agerer på at tiltroen til denne banken avtar. Markedet tar nå for seg de svakeste leddene, og skal vaske ut den ene banken etter den andre, sier kredittanalytiker i Carnegie, Herleif Håvik, til E24.
Han mener at prisbevegelsene viser hvem som er den neste i rekken til å falle.
Bekymret
I takt med at tapene fra subprime-krisen og annen kreditt tårner seg, er investorene stadig mer bekymret for om banken er i stand til å skaffe fersk kapital eller finne en annen institusjon som er villig til å overta.
En ny regnskapsregel som tvinger kjøpere til å skrive ned eiendeler til nåværende markedsverdi kan også være nok til å skremme ellers interesserte potensielle investorer.
Myndighetenes redningsaksjon av boliglånsgigantene Fannie Mae og Freddie Mac, som visket ut mesteparten av aksjonærverdiene, er også friskt i minnet til mange investorer.
Les også Herleif Håviks kommentar: Redningspakken et skudd i armen
Heller ikke analysesjef Pål Ringholm i First Securities er i tvil om at flere storbanker vil slite fremover.
– Det ligger i markedet at et par store banker til skal falle, sier analysesjef Pål Ringholm i First Securities til E24.
Han tror de neste bankene som vil snuble er Washington Mutual og Lehman Brothers.
– Washington Mutual har 310 milliarder dollar i balanse, og en stor sparebank i USA. Lehman på sin side har en balanse på 600 milliarder dollar. Disse er absolutt verdige kandidater til å være de neste som snubler, sier Ringholm.
Han tror likevel det finnes en sannsynlighet for at ytterligere store banker kan få problemer i høst.
– Det kan skyldes et plutselig bortfall av finansiering eller større tap. Men det er vanskelig å si noe sikkert i dagens ustabile marked, sier han.
Neppe særbehandling
De neste bankene som får problemer vil neppe få samme grad av støtte fra myndighetene som Fannie Mae og Freddie Mac, tror Ringholm.
– Bare gjelden på Fannie og Freddie utgjør jo rundt 40 prosent av BNP i USA, derfor er myndighetenes handlingsrom nå ganske begrenset, sier han.
Skulle Washington Mutual falle vil det få ringvirkninger i økonomien, men ikke i samme grad som det ville gjort ved en del andre storbanker.
– Om Washington Mutual går vil det få mindre konsekvens for finansmarkedet, fordi den er ikke noen stor motpart i derivater og andre typer finansielle instrumenter, presiserer Håvik.