• Laster aksjedata...

 

Generelt om valutalån

Opptak av valutalån medfører en risiko så lenge låntaker har sine inntekter i norske kroner.
Valutalån passer best for kunder med romslig økonomi, da eventuelle valutatap må dekkes inn ved hvert renteforfall. Kursen måles mot opptrekkskursen ved hvert terminforfall.
Hvorvidt det vil være lønnsomt med valutalån avhenger av hvilken kurs valutalånet trekkes opp til, målt mot hvilke kurser og renter det blir nedbetalt til.

Renteforskjellen mellom Norge og andre land gjør det attraktivt for mange å ta opp valutalån. Likeens troen på at kronen vil styrke seg mot andre valutaer. For om du tar opp lån i en annen valuta, tjener du på at kronen utvikler seg sterkere. Da får du mindre i lån i norske kroner. I motsatt fall, om kronen svekker seg, kan du ende opp med mer i lån i norske kroner. Rentefordelen blir da raskt spist opp av valutatapet.

Lån i fremmed valuta

Fram til midten av 2003 var det norske rentenivået høyt, og mange nordmenn flyttet lånene sine til utenlandske valutaer med et langt mer behagelig rentenivå. Særlig japanske yen og sveitsiske franc var populært. Interessen for valutalån falt kraftig i takt med at den norske renta falt.

Valutalån er lån i fremmed valuta. Lånet kan utbetales i lånevalutaen eller veksles til norske kroner (NOK) eller eventuelt annen aktuell valuta.

Valutalån er i utgangspunktet svært fristende. I flere norske banker kan du få valutalån i for eksempel tyske mark og slippe med en total effektiv rente på om lag fem prosent. Det er fire og en halv prosent under det de fleste nordmenn betaler i dag.

Dersom lånet er på én million kroner tjener du altså 45.000 kroner per år på å gå over til valutalån. Denne gevinsten avhenger imidlertid av at kronens verdi i forhold til den utenlandske valutaen holder seg konstant.

Utbetaling av et valutalån finner sted mot en valutakonto, som kunden automatisk oppretter på vegne av kunden. Selv om det norske rentenivået stiger, opplever vi slett ingen flukt til valutalån. Tvert imot ser vi en tilbakegang i forhold til i fjor, sier Aud-Helen Rasmussen, informasjonsdirektør for personmarkedet i DnBNor. Hun advarer kunder mot å ta opp lån i en valuta de ikke har inntekter i.

– Yenlån er en ren spekulasjonsforretning, der faren for å tape er stor, sier eksperter.
– Det er riktig at lån i yen har lav rente, men yen er også en valuta som over tid har styrket seg i forhold til annen valuta. Gevinst vil gå opp i tap, det viser teori og erfaring, mener mange. Det er den såkalte carry traden som gjør at den japanske valutaen er så svak. Med nesten ingen rente er det flere som tar opp lån i japanske yen og plasserer kapitalen i instrumenter som gir bedre avkastning, som for eksempel aksjer.

Storbankene HSBC, Citybank, Standard Chartered og Bank of Asia har startet med å tilby lån i den kinesiske valutaen, yuan.

Bankene tar nå posisjon i Kina og tilbyr vanlige kinesere boliglån i yuan i et forsøk på å få tak i en del sparepengene til kineserene som nå tilsvarer fantastiske to trilioner amerikanske dollar.

Valutalån er lån i en annen valuta enn norske kroner.
Valutalån kan benyttes hvis du har kredittbehov i en annen valuta enn norske kroner, eller hvis du har et ønske om å komme over til et lavere rentenivå enn det norske.

Opptak av valutalån medfører en risiko så lenge låntaker har sine inntekter i norske kroner.

Hvorvidt det vil være lønnsomt med valutalån avhenger av hvilken kurs valutalånet trekkes opp til, målt mot hvilke kurser og renter det blir nedbetalt til.

Reduksjon av valutarisiko

Valutalån er lån i en annen valuta enn norske kroner. Valutalån passer godt for bedrifter som har utgifter eller inntekter i utenlandsk valuta. En opplåning i valuta vil kunne redusere en eventuell valutaeksponering i virksomheten. Med et valutalån slipper f.eks. en bedrift med utgifter i valuta å handle valutaen hver gang en fordring forfaller til betaling.

Valutalån er forbundet med større risiko enn lån i norske kroner. Risikoen ligger i valutakursen og dens svingninger.

Valutafinansiering tilbys også som trekkfasilitet (trekke fritt fra en bevilget låneramme).
Bedriftens fordeler med valutalån

* Gir sikkerhet mot fremtidige kursendringer
* Tilbys i de fleste valutaer, enten som en- eller flervalutalån
* Lavere rente enn lån i NOK
* Renteperiode på en, tre eller seks måneder
* Fleksibelt
* Enkelt å innfri

Fordeler for kunden
En kunde som har inntekter i en fremmed valuta, vil redusere sin kursrisiko ved å betale renter og avdrag på et valutalån i samme valuta.

Med valutalån har du mulighet til å oppnå lavere renteutgifter sett i forhold til tilsvarende lån i norske kroner. Det er imidlertid stor risiko forbundet med finansiering i utenlandsk valuta. Årsaken er at dersom kronekursen svekkes mot den valuta du låner i, vokser lånet selv om renten på valutalånet er lavere enn et tilsvarende lån i norske kroner. Du må derfor kunne betjene et kurstap og endringer i forholdet mellom det norske rentenivået og rentenivået i den aktuelle valuta.

Den norske renta har steget mye, og nye renteøkninger er varslet av sentralbanksjefen. Samtidig er det forventninger om rentekutt ellers i Europa og i USA. Et høyere rentenivå gjør dessuten den norske kronen attraktiv som spekulasjonsobjekt, sier Høyland. En krone som styrker seg er gunstig for dem som sitter med lån i utenlandsk valuta fordi lånet da «smuldrer opp» når du veksler det tilbake i norske kroner.

Gisle Høyland, seniorrådgiver i Norsk Familieøkonomi, skjønner dem som nå vurderer lån i utenlandsk valuta igjen.

– Den norske renten har steget mye, og nye renteøkninger er varslet av sentralbanksjefen. Samtidig er det forventninger om rentekutt ellers i Europa og i USA. Et høyere rentenivå gjør dessuten den norske kronen attraktiv som spekulasjonsobjekt, sier Høyland.
Seniorrådgiveren påpeker at risikoen med valutalån synker hvis du har inntekter i samme valuta som du låner i.

– Mange nordmenn eier hus i Spania, og får leieinntekter i euro. For dem kan det være gunstig å ha hele eller deler av boliglånet i euro.
En krone som styrker seg er gunstig for dem som sitter med lån i utenlandsk valuta fordi lånet da «smuldrer opp» når du veksler det tilbake i norske kroner.

Risiko ved lån i utenlandsk valuta
Ifølge informasjonssjef Tore Westhrin i Kreditkassen er norske banker generelt forsiktige med å anbefale kundene å ta opp lån i utenlandsk valuta. Grunnen er risikoen som knytter seg til svingninger i valutakursene. Kunden bør selv vurdere om han er villig til å påta seg risikoen, sier Tore Westhrin.

Låner du for eksempel halvannen million svenske kroner til kurs 95 (100 SEK=95 NOK) og innfrir lånet til kurs 105 (100 SEK=105 NOK), har gjelden i svenske kroner plutselig vokst fra 1.425.000 til 1.575.000. Du har dermed tapt SEK 150.000.