12-09-2007
Den Europeisk Sentralbanks direktør, Jean-Claude Trichet er en travel mann i disse dagene, etter det er blitt stilt spørsmålstegn ved ECBs åker under den siste tidens uro på de finansielle markedene. På tirsdag var han i Parlamentet for å presentere sammen sitt syn på hendelsene med kommissærene, Charlie McCreevy og Joaquín Almunia. EU-utsendingene støttet generell ECBs handlinger under krisen, men de etterspurte bedre overvåkingen av finansmarkedene.
Det er første gang noensinne, at et slik ad hoc møte finner sted mellom Sentralbanken og Europaparlamentet. Normalt møtes Parlamentet og Sentralbanken bare til de obligatoriske kvartalsmøtene fire ganger om åren.
Under møtet, sa kommissær for økonomiske og monetære anliggender, Joaquin Almunia at den siste tidens uro «påvirket hele den generelle finansielle situasjonen i verdenen, til tross for at det er all mulig tomt til å ha tillit til EUs økonomi, som hviler på et solid finansielt grunnlag». Han fortsatte: «Ingen kunne forutse denne finasielleet turbulens … men det er for tidlig å dra konklusjoner … vi skal ikke overreagere». Kommissær for det indre markedet og tjenesteytelser, Charlie McCreevy la i sin tale vekt på at det var viktig at alle tog vet lære av de siste ukenes hendelser.
Mer gjennomsiktighet nødvendig
Til tross for den siste tidens uro på markedene er ECBs prognoser økonomisk vekst i Eurozonen stadig positive. Under debatten understreket flere EU-utsendinger nødvendigheten av bedre overvåking av utlånsinstituttenes virksomhet.
Den nederlandske sosialdemokraten, Ieke vanne Burg la vekt på at hele forløpet burde være en viktig lekse for alle, og han forslo at Sentralbanken spilte en mer aktiv rolle i overvåkingen av de finansielle markedene. Trichet svarte: «I EUs banksystem er overvåkingsmekanismene desentralisert … det som er bruk for, er mer samarbeid mellom sentralbankene». Han oppfordret til forsiktighet og realisme: «Vi er nødt til å gjenoppbygge forbrukernes tillit ved å skape mer gjennomsiktighet … ECB er et godt eksempel på gjennomsiktighet. Vi er den eneste sentralbanken, som i god redegjorde for hvordan og hvorfor vi reagerte, som vi gjorde».
Er risikoer en del av markedsøkonomi
Trichet fokuserte under møtet en del på hvordan, man i fremtiden kunne unngå en lignende krise: «Vi lever i en markedsøkonomi, som blant annet handler om å ta risikoer … når vi tar risikoer kan vi både bli straffet og belønnet … vi er nødt til å holde det for øye, og forsøke å minimere disse risikoene for å bevare en stabil økonomi». Han understreket at ECB flere ganger tidligere har advart om potensielle risikoer på finansmarkedene, og at ECB, etter hans oppfatning, hadde reagert ansvarlig i forhold til tumulten. Han oppfordret til en åpen diskusjon, om hvordan man bedre kunne handle i forhold til ikke-regulerte finansinstitutt og banker.
9. oktober møtes EUs finansministrer for å diskutere situasjonen og i oktober måned forventes Kommisjonen å offentliggjøre de økonomiske vekstprognosene for 2008.