Investorenes magefornemmelse svikter, når markedene snur pilen nedover.
I disse nyttårstidene og etter altfor mye mat i desember kan man få uro i magen. Det kan aksjeinvestorer også, når de kikker på aksjemarkedene de siste månedene. Det er gått mer nedover enn oppover – dessverre.
Her kommer konflikten vedrørende investeringer: Det skjer dessverre ofte som en kombinasjon av magefornemmelsen og ekspertenes rasjonelle utsagn.
Et bud vil være, at det er magefornemmelsen, som er blitt dårlig i disse dagene. Investorene har glemt at de faktisk er langsiktige og dermed ikke skal bruke midlene innenfor de neste dagene, uker, måneder eller år. Magen sier kanskje selg aksjene nå, fordi avisene og nyhetene gjentatt ganger har stilt opp et resesjonsscenario i USA og hva så med resten av verdenen i det tilfellet? Hvis det skjer, må aksjene falle i verdi, kan investorene fristes til å tenke.
Investorene glemmer kanskje i farten at en amerikansk resesjon visstnok allerede er avspeilt i dagens aksjeskurser. Dessuten glemmes det faktumet ofte, at aksjesmarkedene handler på forventninger til framtiden og derfor reagerer 6-9 måneder i forveien – altså før økonomien faktisk kommer i den situasjonen som aksjesmarkedet har innregnet i prisen i dag.
Slik har man konflikten som investor. Skal man gå etter magefornemmelsen og selge aksjene eller skal man la det rasjonelle få overtatt og holde ved, selv om aksjene svinger i kurs over tid.
Alle investorer bør fra tid til annen minne seg selv om at det globale aksjemarkedet over de siste 50 årene i gjennomsnitt har kastet 10 prosent av seg.
De, som lar det rasjonelle vinne og beholder aksjene, lukker øynene og lar sin egen lange tidshorisont være valget, vil med meget stor sannsynlighet kikke tilbake på beslutningen med tilfredshet, den dagen sparingen i virkelighet skal brukes.
Det er akkurat som med maten ved julebordet. Magen sier: Ta nå et stykke mer, mens det rasjonelle i en sier: La nå være. Hvis De lytter til magen, er det en dårlig beslutning og De vil sikkert angre det sen.
Akkurat som det er med investeringer.
Teksten du akkurat har lest er oversatt fra engelsk og kan inneholde opplysninger som ikke gjelder for norske forhold.