• Laster aksjedata...

Med Stop Loss fastsetter du en salgskurs for dine aksjer, som eksempelvis ligger 10 prosent under kjøpskursen. Stiger aksjen kan du justere aksjens salgskurs, så du skiller deg av med den, når den ligger 10 prosent under den høyeste kursen. Særlig mindre erfarne investorer kan ha glede av Stop Loss, da det er tale om en mer enkel strategi, som det høyst krever en kalkulator å benytte.
Sånn gjør du: Du kjøper eksempelvis en aksje til kurs 100 og fastsetter salgskursen til 10 prosent under kjøpskursen – altså 90. Aksjen faller imidlertid ikke i første omgang, men stiger til kurs 120, før den begynner å falle. Du oppjusterer derfor aksjens salgskurs til 120 minus 10 prosent – altså 108. Faller kursen til 108, selger du aksjen. Stopp Loss gir deg mulighet for å begrense tapet, hvis aksjen mot forventning skulle falle, etter du har kjøpt den.
Du kan fastsette din tapsmarginen til 10 prosent som i eksemplet eller velge en annen margin, som passer til din økonomien. Handler du ofte og er på jakt etter de små gevinstene, vil du neppe kunne leve med så stort et tap som 10 prosent. Så skal du kanskje sette grensen til to prosent. Stiger aksjen, etter du har kjøpt den, kan Stop Loss hjelpe deg til å sikre noe av gevinsten.
I eksemplet kunne du ha solgt med en gevinst på 20 prosent, hvis du hadde solgt til kurs 120, men da du først fikk solgt, da kursen lå i 108, måtte du nøye seg med en gevinst på åtte prosent. Det er likevel bedre enn å vente til aksjen er falt attpåtil. Ulempen ved Stop Loss er, at tilfeldigheter på kort sikt ofte bestemmer kursens retning. Et skuffende regnskap kan sende kursen på en aksje ned midlertidig, men aksjens positive trend kan stadig være intakt. Du risikerer altså å selge på bunnen og må muligens gjenkjøpe til en høyere kurs.
Teksten du akkurat har lest er oversatt fra engelsk og kan inneholde opplysninger som ikke gjelder for norske forhold.