• Laster aksjedata...

Spar penger ved å få styr på økonomien!

Det er utrolig lett å få lov til å heve kassakreditten sin et par 1.000 kr. eller bli godkjent til enda et kredittkort, som lokker med «riktige gode vilkår» – MEN før du ser omkring deg, så har du betalt en pen sum for gebyrer, høye renter og purringer! Vi ser nærere på hvordan du lettere kan få styr på økonomien, så du ikke ender med å betale unødvendige penger til høyre og venstre.

1. Legg kredittkortet igjen hjemme!

Vi kjenner alle sammen at man står i en situasjon, hvor man synes man like nettopp har penger nok til at kredittkortet godt kan greie den fine genseren på tilbud, som ligger og smiler til oss i vinduet. Men legg kredittkortet din der hjemme, og sørg for å ha nok kontanterer til du kan greie småting som å stille sulten, få en togbillett osv.

2. Legg et budsjett

… og Lag det! Når du har lagt et budsjett, har du langt større gjennomskuelighet i din økonomiske situasjon, og vet bedre hva du kan regne med, og det du ikke kan.
3. Meld på deg til betalingservice eller nettbank overførsel

På den måten slipper du for å skulle betale de dumme regnings purringer som ofte lyder på kr. 100, i mange tilfeller allerede hvis du er 1 dag forsent med betalingen. Dessuten sparer du 12 kr. – 20 kr. i gebyr hver gang du skal betale en regning i din bank eller på posthuset – det koster nemlig bare 1 kr. å gjøre det over din Nettbank.

4. Si opp din kontokort/kredittkort
Du betaler en svært høy rente for kredittkortet din. Og hvis du ikke betaler en høy rente, betaler du en Enorm rente, hvis du kommer til å overtrekke kreditten din. Dessuten betaler du også en enorm rente, såfremt du glemmer å betale dine månedlige innbetalinger i tiden!

5. Prut på prisen med banken din

En bank er en virksomhet akkurat som alle andre – De fleste banker er stilt inn på å forhandle om prisene på de forskjellige ytelsene de gir, også renter kan forhandles. Det hjelper imidlertid selvfølgelig på det at man har et forholdsvis godt forhold til banken sin, og at man er litt interessant for dem, forstått på den måten at man rent faktisk også har noen penger å forhandle med, og at de ikke skal slåss med deg, hver gang de skal hive en dekning fra din kassakreditt inn! Mybanker.dk er alltid en god side å se omkring seg, om om man betaler for mye, og hva annen kan tilby.

Spar penger på utgiftene dine

Spar penger på dine daglige utgifter

Vi har alle mange faste utgifter – og de fleste faste utgiftene er knyttet med ytelser, som de fleste anser som værende «vanskelige» å rykke og endre rundt på som f.eks. forsikringer, abonnement, banker osv.. Men det er massert av penger å spare, hvis man er frisk på at smøje ermer litt opp.


1. Spar penger på banken din

Muligens betaler du for mye i rente på gjelden din, eller får ikke renter nok på sparingen din. Det er mange ting du kan undersøke ved banken din, og det er mange sider, som tilbyr deg en grundigere gjennomgang av bankforbindelser enn vi kan begynne på her. DRs penger magasin, og Mybanker.dk er begge to gode råd å komme videre med.

2. Spar penger på forsikringen din

De fleste menneskene er ikke glade for verken å ringer og snakke med ens bankrådgiver, eller ens forsikringsselskap – men mange tilfeller kan det vel betale seg like å ringe og følge opp på ens situasjon – de fleste rådgiverne er jo også ansatt for å tjene kundene sine, og er godt klare over at forbrukere har fått langt bedre mulighet for å undersøke markedet grundig, noe som gjør det lettere for dem å vite hva de går glipp av. Så altså, ved å innhente tilbud fra andre selskap, og ringe og gå din eget selskap på klingen, kan du i de fleste tilfellene spare noen penger!

3. Spar penger på telefonabonnementet din

Det er fremdeles krig mellom de fleste teleselskapene og det er ikke så pokkers vanskelig å skifte teleselskap… det er som regel noe det nye teleselskapet mer eller mindre automatisk sørger for. Sjekk evt. på www.teleprisguide.dk og se hvor det er penger å spare for deg! Se om det muligens kan betale seg for deg å skifte over til en fastpris abonnement, hvor du kan ringe og smser ubegrenset for en fast månedlig beløp. Ringer du svært utenlands, kan www.skype.com anbefales. Det er en klient som installeres på datamaskinen din, og derfra kan ringe opp til både fastnett telefoner og andre brukere av skype.

5. Kjøp-Aldri leie eller lease

Det kan ALDRI betale seg å leie eller lease. Du ender med å ha betalt produktet din av 2-3 ganger innen produktets levetid er utløpt eller foreldet og skal skiftes ut. Gå i stedet i banken din, og seg det du har bruk for, og få et lån det til det vedkommende produktet.

6. Er du student?

Så undersøk mulighetene dine for at utnytt at du enda bare lever av SU og pasta. De fleste studiekortene er de rene rabattkupongene! Mange steder er det helt opp til 50 % å spare, hvis man spør om det er studentrabatt ved framvisning av studiekortet – som oftest i forretninger som ligger tett på utdanningsinstitusjoner. Også mange studenter-organisasjoner, a-kasser og interesse organisasjoner har gode avtaler med forsikringsselskaper, banker, frisører osv.Desud er det mange bankkort, som gir en eller annen form for rabatt i forretninger, diskotek, spisesteder osv. hvis man har en konto som er for mellom 18-25-årig.

7. Virksomhetsordninger eller innkjøpsforeninger

Til deg som ikke er studenter lengre, kan du melde seg inn i en innkjøpsforening, eller høre sjefen din nærere, om om det er en virksomhetsordning som gir rabatt til forskjellige steder. Mange firma hadde for noe tid siden svært fordelaktige data-innkjøps ordninger – og de fleste virksomhetene har gode avtaler med forskjellige leverandører, som gjør at det rask kan bli en god ide å stikke snuten litt fram og utspørre sjefen sin.