• Laster aksjedata...

Bønder på Østlandet opplever nå at høyballer blir borte på uforklarlig vis. Et trist utslag av en veldig vanskelig situasjon, mener representanter for næringen.

– De siste ukene har vi fått flere henvendelser fra bønder som forteller at rundballer har forsvunnet, til dels også i ganske store kvanta. Det er noe helt nytt, og må nok ses i sammenheng med årets avlingssvikt, sier Håvard Sundt, rådgiver i Landbruksforsikring.

De innmeldte tapene har vært på 10 rundballer og mer, som tilsvarer en vekt på flere tonn.

– For å frakte bort slike volumer trengs det kraftig utstyr, så dette er nok planlagt og organisert. I ett av tilfellene som er rapportert inn til oss har fremmede til og med vært inne på jordet, slått gresset selv og tatt det med seg, sier Sundt.

Det økonomiske tapet ligger i flere av sakene under egenandelen på 10 000 kroner, men med stor fôrmangel kan nytteverdien være høyere, slik at bonden blir hardt rammet, påpeker Sundt.

Blir desperate

Meldinger om rundballer som forsvinner har også nådd de lokale bondelagene på Østlandet.

– Heldigvis er det ingen ting som tyder på at dette skjer i noe særlig omfang, men det er trist at det forekommer. Fenomenet er nok et uttrykk for at mangelen på fôr har gjort at enkelte blir desperate, sier Sigurd Enger, leder i Akershus bondelag.

Han peker samtidig på at det heller ikke kan utelukkes at svinnet i enkelte tilfeller skyldes misforståelser, fordi plasseringen av rundballene kan ha gjort det mulig å ta feil.

Leder i Østfold bondelag, Svend Arild Uvaag, mener det er viktig å holde hodet kaldt, selv i en ytterst presset situasjonen som nå.

– Vi må fastholde et godt, rettskaffent og kollegialt forhold til hverandre. Alle må dessuten vise ansvar når de supplerer med alternative fôrkilder, og følge retningslinjene som gjelder for import, sier Uvaag.

FORSVINNER: Bønder på Østlandet opplever nå at rundballer blir borte på uforklarlig vis. (Foto: Jo Stenersen/Landbruksforsikring)

FORSVINNER: Bønder på Østlandet opplever nå at rundballer blir borte på uforklarlig vis. (Foto: Jo Stenersen/Landbruksforsikring)


Risiko for sykdom

Husdyrnæringen, fôrbransjen, Veterinærinstituttet og Mattilsynet har samarbeidet om å lage en veileder for de som må kjøpe importert grovfôr på grunn av tørken i sommer.

– Innkjøp av grovfôr fra andre land kan innebære risiko for at plante- og dyresykdommer kommer til Norge. Derfor er det viktig at bøndene følger de rådene som er gitt, sier Linda Stubsjøen, bransjeansvarlig i Landbruksforsikring.

Ifølge veiledningen er det tryggest å kjøpe fôr fra Sverige, Finland og Island, fortrinnsvis produsert uten bruk av husdyrgjødsel siste to år. Bruk av importert fôr til svin frarådes.

– Veiledningen inneholder også en del konkrete anbefalinger knyttet til kvalitet, produksjonsmåte, enkeltland og utsatte områder. Det tryggeste vil som regel være å kjøpe fôr som er importert i regi av landbrukets egne organisasjoner og etablerte leverandører, sier Stubsjøen.