Mange investorer et i øyeblikket utrygge med å investere i aksjer og venter med sin pengeanbringelse til markedet er falt litt til ro. Er det klokt? Ved å undersøke historiske utbytter for C20-indeksens 18-årig historie viser det seg ikke uventet, at det overveiende har vært en dårlig ide å vente med å investere.
C20, som består av de 20 største og mest omsatte aksjer på fondsbørsen, ble etablert i 1989 hvilket gir oss en måleperiode på 4.465 børsdager. Ved å undersøke daglige utbytter viser det seg, at aksjene er steget i verdi 52,1 % av handelsdagene, mens de falt 47,9 % av handelsdagene.
Endret utbytteintervallet fra daglige til månedlige observasjoner stiger sannsynligheten for at det har vært en dårlig ide å vente med å investere. I 59,9 % av månedene har aksjonærene opplevd et positivt utbytte, mens indeksen mistet verdi i 40,1 % av tid. Bruker man et helt kvartal om å bestemme seg, så er sannsynligheten for at aksjene i mellomtiden er blitt dyrere økt til mer enn 67 %. Resultatet bør ikke overraske. Det går litt opp og litt ned på finansielle marked, men tendensen på det lange sikten er oppadgående, og derfor faller risikoen for tap, når investeringsperioden forlenges.
Interessant er det blant annet, at samtlige 7-år perioder i undersøkelser har gitt et positivt utbytte for C20-aksjene under ett.
Statistikken påbyr altså at det sannsynligvis er klokest ikke å gå og vente med å investere, men hvor mye er det så man «taper» ved å vente?
C20-indeksen har siden 1989 gitt investorene et gjennomsnittlig månedlig utbytte på 0,87 % (ikke utbyttekorrigert), idet medianutbyttet har ligget på 1,01 % pr. måned. Den investor som har forlenget sin investering 1 måned, har slik med 50 % sannsynlighet betalt ca. 1 % mer for aksjene enn den investoren som kjøpte måneden før – et tall som på årsbasis er 12,70 %.