. på siden kan du skrive veinavnet eller matrikkelnummeret i søkefeltet. Mange ganger er prisen ikke ledet men så kan den bli opplyst telefonisk fra Tinglysningskontoret. Noen meglere setter også generell prisene for høyt, mens andre ikke gjør det. Hvis det er sterk etterspørsel – så er det svært vanskelig å presse ned prisen. Noen ganger kan prisen dessuten bli presset opp av en budrunde. Hvis prisen er riktig, og det er sterk etterspørsel, kan det være en veldig dum ide å prøve å prute om prisen. Så skal man bare skrive under rask!
Hvis du pruter for mye
Hvis du absolutt skal ha et prisnedslag, risikerer du aldri å få kjøpt drømmehuset din, fordi det blir solgt rett foran nesen på deg. I de større byene i Danmark hvor prisene på anledninger og hus stiger kraftig, risikerer du at boligjakten din kommer til å strekke seg over flere år, og du risikerer at husprisene stiger imens.
Eiendomsmegleren lurer deg
Prisforhandlingen foregår grovt sagt på to planer. Det generelle og det mer konkrete planen. På det generelle planet handler det om at eiendommen bare er for dyr, mens det på det konkrete planet er mer håndfaste argumenter for prisnedslaget. Prisforhandlingen foregår med eiendomsmegleren, og det er meglerens oppgave å beskytte selger mot press. Eiendomsmeglere er dyktige til å vurdere hvor interessert du er i huset, han vil derfor vurdere om du er villig til å betale prisen. Pass derfor svært på med å virke begeistret for boligen, når du blir vist rundt. Helst skal eiendomsmegleren ha fornemmelsen av at han er pine nøt til å foreslå selgeren at de senker prisen.
Tilstandsrapporten – svært viktig
På det konkrete planet kan du finne argumenter for et nedslag i prisen. Hvis det er utarbeidet en tilstandsrapport, vil rapportens bemerkninger om feil og skader være argumenter for et nedslag i prisen eller for at selger skal betale for en utbedring. At et badeværelse eller kjøkken er nedslitt og kraftig trenger til modernisering, vil en tilstandsrapport ikke nevne men det er også brukbare argumenter for å få nedslag i prisen under forhandlingen. Noen kjøpere spiller også på sin eget økonomi og forteller at de forferdelig gjerne vil kjøpe huset, men de har ikke råd til å betale mer. Det finnes mange muligheter.
Husk å skape en god atmosfære med eiendomsmegleren. Ved alle typer handler er det lettere å forhandle, hvis det er en god kjemi mellom kjøper og selger. Men eiendomsmegleren sier alltid at det er en kjøper, som står på sprang for å kjøpe huset, og det er kanskje ikke alltid riktig.
Hvor stort nedslag kan man få?
Det kommer an på hvor stor etterspørselen er etter boliger i området, og hvor høy prisen er i forhold til andre boliger i samme klasse. Det har også stor betydning, hvor travelt selgeren har med å komme av med boligen sin. Hvis du via boligsiden.dk eller andre måter kan har funnet ut av at huset har vært til salg i lang tid, tyder noe på at du kan presse ned prisen.
Nettet er gull verdt – når du vil handle ned prisen
På boligsiden.dk har flertallet av de danske eiendomsmeglerne satt sine hus og anledninger til salg. Her kan du lett se hvor mye hus og anledninger i de forskjellige prisklassene koster, i det området du søker bolig. For eksempel er det er et godt argument i en prisforhandling at andre hus i samme stand og størrelse er billigere. Hvis du vil se om eiendomsmeglerne i området generell stikker høyt priser ut, enn de sauene for husene, kan du også kontrollere det via nettet. Bruk igjen tingbladet.dk , hvor alle bolighandler blir offentliggjort. Du skal bare huske å skrive ned det boligen kostet ifølge boligannonsen.
Liggetid-Hvornår skal man slå til?
«Liggetid». Bak dette kjedelige ordet skjuler det seg enda et redskap for deg, som vil spare penger på hushandelen. Liggetid er antallet av dage, som boligene er til salg før de blir solgt. Hvis liggetiden stiger, er det tegn på at ejedomsmæglene har svært ved å få solgt boligene. Noen selgere vil derfor være villige til å gå ned i pris, fordi de ikke har tid til å vente.