• Laster aksjedata...

12-02-2008
Frie bevegelighet for kunnskap, mindre byråkrati og økte investeringer i utdannelse og arbeidsmarkedet samt mer støtte til de små og mellomstore virksomhetene, var blant anbefalingene fra de mer enn 100 parlamentarikerne fra hele Europa, som mandag og tirsdag sammen med medlemmer av Europaparlamentet deltok i det fjerde interparlamentariske møtet om Lisboastrategien.
Konklusjonene fra møtet vil bli gitt videre til stat- og regjeringslederne når de holder vårstoppmøte den 13. og 14. mars.
«Våre største utfordring er å sikre at Lisboastrategien ikke blir en nye byråkratisk øvelse», sa EU-kommisjonens formann José Manuel Barroso, under avslutningsdebatten tirsdag. Han understreket i den forbindelsen at Kommisjonen hadde foreslått en rekke initiativ for å minske byråkratiet særlig i forhold til små- og mellomstore virksomheter, som er med til å skape 9 ut av 10 nye jobber i EU.
Mandag hadde parlamentarikerne debattert forskjellige aspekter av Lisboastrategien i arbeidsgrupper, som la fram resultatene tirsdag.
Malcolm Harbour (Epp-Ed, UK), som presenterte resultatene fra arbeidsgruppen om globaliseringen, understreket, at de høye kostnadene, som var knyttet med de administrative byrdene var med til å ta penger fra forskning og utvikling. Han tilføyde at skattemessige insentiver skulle overveies for å sikre flere private investeringer. Harbo-klokke understreket også at de små virksomhetene er nøkkelfaktoren i forhold til å skape nye jobber, og at de derfor skulle bli hjulpet til å vokse seg større.
Fra arbeidsgruppen om arbeidsmarkedspørsmål, mente EU-utsendinger Ilda Figueiredo (GUE/NGL, PT.) at det skulle investeres mer i menneskelige ressurser. Hun understreket, at man, hvis man skulle imøtegå den demografiske utviklingen var nødt til å gjøre noe for å minske antallet av unge, som dropper ut av skolen for tidligere, og at handikappede skal integreres bedre på arbeidsmarkedet.
Franc Horvat, medlem av det slovenske parlamentet, presenterte diskusjonene fra arbeidsgruppen, som hadde beskjeftiget seg med hvordan man kan male implementeringen av Lisboastrategien. Han nevnte forskning og utvikling, energisikkerhet, og fattigdom som områder, hvor det ikke er gjort nok for å implementere strategien. Han mente at det var viktig med en femte ‘fri bevegelighet’ – nemlig fri bevegelighet for kunnskap.
Den samme poenget – fri bevegelighet for kunnskap – ble ført fram av formannen for den slovenske forsamlingen, France Cukjati. Han tilføyde at det også var viktig med en felles energipolitikk purke, kunne være med til å gjøre Europa til en rollemodell for resten av verdenen og letende i forhold til kampen mot global oppvarming.
Lisboastrategien ble lansert i 2000 med det formålet å gjøre EU til den mest konkurransedyktige og dynamiske kunnskapsøkonomien i verdenen innen 2010. Resultatene ved midtveisevalueringen levde ikke opp til forventningene, og strategien ble relansert i 2005 med fornye fokus på å sette skubb i vekst og skapelsen av flere jobber. Det er fjerde gang, at parlamentarikere fra de nasjonale parlamentene i medlemslandene og fra Europaparlamentet møtes til Interparlamentarisk møte om Lisboastrategien.
11/02/2008
Møteledere: Rodi KRATSA-TSAGAROPOULOU (Epp-Ed, GR)
France CUKJATI (Formann for den slovenske nasjonalforsamlingen, SL)