desember 2007
Hvert eneste danske på 16 år og derover akter å kjøpe julegaver for 3.400 kr. i år. Det er samme nivå som i 2006. Dansker over 67 år spenner livremmen ut, mens barnesfamiliene holder igjen. Hvert tredje danske har opplevelser på gavelisten, og så vil det ligge for 2,4 mrd. kr. som kontanter og gavekort under juletrærne. Det viser en frisk undersøkelse gjennomført av Synoveite Villstrup for Nordea.
Dem med barnebarn gir store gaver
Tross skatteletter på den andre siden av nyttår er det ikke utsikt til at vi tar forskudd på våre økonomiske framtid allerede i desember. Vi forventer å bruke omtrent de samme pengene på julegaver i år som siste år, i motsetning til forbrukerne i Norge, Finland og Sverige, som vil øke juleforbruket med ca. 10 %.
I år vil voksen over 67 år gi store gaver, og de har kontanter, gavekort og verdipapirer med julaften. Dit kommer, at knapp halvdelen også gir et kontant beløp til veldedighet.
Våre beregninger viser at alene verdien av kontanter og gavekort i år vil ligge på 2,4 mrd. kr.
Barnefamiliene holder igjen
Gruppen mellom 26-39 år vil holde igjen med julegaveforbruket i år. For hvert gang denne gruppen siste år brukte 100 kr., vil de i år legge 89 kr. til gaver. Til gjengjeld er det en gruppe, som i høy grad vil forære opplevelsesgaver vekk. Siste år ville hvert fjerde danske kjøpe opplevelsegaver, nå har hvert tredje danske opplevelser med på gavelisten.
Det er i det hele tatt forbrukere under 53 år, som forærer opplevelser vekk.
Mat med mer på budsjettet
Jule-utgiftene er annen og mer enn prisen på gavene. Utgiftsposter som mat, drikkevarer, tøy og mye mer vil hvert eneste danske på 16 år og derover bruke 2.480 kr. på.
Forbrukerne i Danmark, Finland, Norge og Sverige er enige om minst en ting, og det er, at maten er viktig. Jo nordlig vi bor i hvert av de fire landene, jo flere penger vil vi nemlig bruke på mat m.m.
Julekreditt er en myte
Det er en myte, at vi holder jul på kreditt. Vi betaler julen for penger, som vi har i forveien. Bare en ut av 17 forbrukere holder lånejul. Forbrukerne på Sjælland utenfor hovedstaden har likevel planer om å finansiere julen med kvikklån via butikkene i langt høyere grad enn gjennomsnittet, og for dem, som velger den løsningen, kommer julen lett til å vare et helt år, før lånet er avviklet igjen.
Vi er blitt mer bevisste om at planlegging gir overblikk over økonomien. 43 % har lagt et julebudsjett i år, og det er noen flere enn siste år. For forbrukere med lav inntekt er det mer enn halvdelen, som har en plan, mens det for forbrukere med høy inntekt bare er en ut av tre. Den siste gruppen kan imidlertid få samme fornøyelse av økonomiplanlegging som alle andre. Hele ide med å ha et budsjett er, at det gir overblikk over de personlige, økonomiske handlefriheter, og med den kunnskapen i bagasjen er det praktiskere å få sine drømmer oppfylt.
Gode råd om julegaver og økonomi
* Spar penger og tid ved å skrive din egen juleliste over gaver, mat og alt det annen, du skal kjøpe
* Skriv listen nå og sett gjerne beløp på det gir færre bekymringer, når du ved at pengene rekker
* Overhold plan, så skrider økonomien ikke for deg
* Gi heller kontanter enn gavekort, for ett ut av 10 gavekort blir aldri innløst
* Penger til sparegrisen? Foreldre, steforeldre, fostereforeldre og besteforeldre kan forære sine barn og barnebarn pengegave, uten at det skal betales gaveavgift. Verdien må ikke være større enn 55.300 kr. innenfor ett år. Gaver til svigerbarn må ikke være større enn 19.300 kr. innenfor ett år (2007 tall)
* Kjøper du gaver på kreditt? Se etter ÅOP og det tallet som angir de samlet kredittkostnadene i kontanter. Legger du det beløpet sammen med lånebeløpet, ved du hva lånet koster samlet sett
Teksten du akkurat har lest er oversatt fra engelsk og kan inneholde opplysninger som ikke gjelder for norske forhold.