Etter bare et halvt år på markedet utgjør de avdragsfrie lånene 10 prosent av samtlige lån. Hvis renten stiger, kan det bety flere tvangsauksjoner. Danskene har dratt de avdragsfrie boliglånene til seg, men flere økonomer advarer nå boligeierne. De risikerer å bli truffet av markant flere tvangsauksjoner, hvis renten stiger. Det skyldes at mange har tatt opp flexilån. Av de mange danskene som har latt seg friste av avdragsfrie lån, er de unge familiene særlig utsatt.
Mange av dem har presset deres økonomi til det ytterste for å komme inn på boligmarkedet. De har ikke den nødvendige luften i økonomien, fordi en mer aggressiv markedsføring har presset dem til å kjøpe hus, som er litt dyrere, enn de egentlig hadde råd til. – Vi synes, det er godt, at lånemuligheten finnes. Men det er også grunn til bekymring, sier Rasmus Kjelldal, direktør i forbrukerrådet. – Kombinasjonen av manglende avdrag på en stor del av den danske lånemassen, høye huspriser og utsikt til stigende rente, vil sette en del familiers økonomi under press. Det er bruk for en mer grundig rådgivning. Ved flexilån følger kursen ikke med ned, hvis husprisene faller og renten stiger.
64 prosent av danskene bruker ingen eller bare litt energi på å sette seg inn i finansielle spørsmål, som berører deres hverdag. Danske forbrukere er generelt sett ikke gode til å forhandle seg til bedre økonomiske vilkår i banken. For eksempel har bare to tredjedeler av alle bankkunder forsøkt seg med å forhandle om rentesatsen. Forbrukerrådets blad TænkTest har i nummer 43 en bankguide med gode råd til de mange som har vanskeligheter med å prute på prisen, når de snakker med bankrådgiveren. – Man kan alltid prute på prisene. Og særlig på bankavtaler, for der kan det være riktig mange penger å spare, sier Morten Westergård, økonom i Forbrukerrådet, til Brunsj på TV2-Lorry.
Stor tilslutning til avdragsfrie lån
Forbrukerrådet råder folk til å tenke seg om. 15 % av boligeierne vil skifte ut deres nåværende lån med de nye, avdragsfrie lånene, som blir mulige fra 1. oktober. Det spår realkredittinstituttene. Det vil særlig være folk i hovedstadsområdet, Nordsjælland og Østjylland, som vil benytte seg av ordningen. Kåre Remtoft, som er økonom i forbrukerrådet advarer forbrukerne mot å legge om lånene uten videre. Han håper at Realkreditinstitutterne ikke bare vil fokusere på å selge lån, men også at de vil rådgi. – Det skal ikke være noe, man selger for å få en rask fortjeneste med det resultatet at det sitter en masse forbrukere tilbake med lån, de har vanskelig ved å betale, sier han til DR Radioavisen, mandag D. 25. august 2003.
Bankene varsler priskrig
Økte overskudd skal komme kundene til gode. Bankene høster rekordhøye overskudd for tiden. Flere av bankdirektørene uttaler til JyllandsPosten at en del av pengene skal brukes i en priskrig. – Det skulle bare mangle. Ellers er det ikke fri konkurranse på området, sier Kåre Remtoft, Økonom i forbrukerrådet. – Men forbrukerne kan allerede nå selv gå i offensiven for å få prisen ned, sier han til Radioavisen,
Teksten du akkurat har lest er oversatt fra engelsk og kan inneholde opplysninger som ikke gjelder for norske forhold.
Spådamer og klarsynte tjenester spår økonomi