Nasjonaliseringen av USAs to største realkredittinstitutt kan bety lavere rente til danske boligeiere, vurderer sjeføkonom.
Jes Asmussen, sjeføkonom i Handelsbanken sier til Newspaq at nasjonaliseringen av Fannie Mae og Freddie Mac, kan hjelpe boligeiere over hele verden – også de danskene.
«Hvis dette kan skape større tillit i den finansielle sektoren, kan det få en positiv utvikling på renteutvikling her», sier Jes Asmussen og understreker at vi antagelig allerede fra morgennstunden vil oppleve at renten vil falle – såvel den kortet som den lange.
«Alt, noe som skjer i USA, har også betydning for Danmark. Det, vi har unngått med dette inngrepet er at vi kommer til å unngå en total nedsmelting av det finansielle systemet i USA. Det er positivt også for det danske boligmarkedet», sier han.
Den amerikanske finansministeren Henry Paulson fortalte søndag på et pressekonferanse at den amerikanske regjeringen nå går inn og overtar de to realkredittinstituttene, Freddie Mac og Fannie Mae.
Det skjer for å unngå at de to selskapene går konkurs og trekker tusenvis av amerikanske boligeiere med i fallet.
De to realkredittgigantene, som sitter på halvdelen av alle amerikanske boliglån, har opplevd stigende problemer med å finne investorer, som vil kjøpe de obligasjonene som de utsteder på grunn av boligkrisen.
Jes Asmussen vurderer at hvis de to realkredittinstituttene var krakket, ville det finansielle systemet være brutt sammen i USA og dønningene kunne bli merket i Danmark.
«Så kunne det ha påvirket de danske boligprisene negativt. Omvendt betyr dette inngrepet ikke at det nå er satt en bunn under det danske husprismarkedet», sier Jes Asmussen, som forventer synkende boligpriser frem til 2010.
Jes Asmussen avviser at store danske realkredittinstitutt som Realkredit Danmark eller Nykredit kunne komme i så store økonomiske problemer at de ble overtatt av nasjonalbanken.
«Det er slett ikke den situasjonen, vi står overfor i Danmark. Realkredittsystemet fungerer i Danmark», sier han.