• Laster aksjedata...

OECD er en utløper av Organisasjonen for Europæisk Økonomisk Samarbejde (OEEC). Denne organisasjon ble etablert etter 2. Verdenskrig med det formålet å koordinere Marshallplanen til gjenoppbyggingen av Europa.
De opprinnelige medlemmene var Belgia, Canada, Danmark, Frankrike, Hellas, Nederland, Irland, Island, Italia, Luxembourg, Norge, Portugal, Sveits, Spania, Storbritannia, Sverige, Tyrkia, Tyskland, USA og Østerrike. Siden har også Australia, Finland, Japan, Mexico, New Zealand, Polen, Slovakia, Sør-Korea, Tsjekkia og Ungarn oppnådd medlemskap. Dessuten deltar EU-kommisjonen i OECDs arbeid.
Medlemskap av OECD forutsetter en åpen markedsøkonomi og demokrati.
Ifølge OECD-konvensjonen, det angir bestemmelsene for OECDs virksomhet, er formålet med organisasjonen å fremme politikker med henblikk på:
oj å skape de best betingelsene for bæredygtig økonomisk vekst og sysselsetting og høyere levestandard i medlemslandene, basert på finansiell stabilitet, for dermed å bidra til en positiv utvikling i verdensøkonomien,
oj å bidra til sunn økonomisk utvikling i såvel medlemsland som ikke-medlemsland i den økonomiske utviklingsprosessen,
oj å bidra til utbredelse av verdenshandelen på et multilateralt og ikke-diskriminerende grunnlag i overensstemmelse med internasjonale forpliktelser.
Samarbeidet består primært i at organisasjonen analyserer utviklingen innenfor en rekke politikkområder i medlemslandene og sammenligner landene imellom. Disse analyser danner grunnlag for anbefalinger til medlemslandene, som landene likevel ikke er forpliktet til å etterleve.
Organisasjonen forsøker også å skape enighet om ens standarder innenfor områder av felles interesse. Som eksempel kan nevnes skatteområdet, hvor landene har oppnådd enighet om et sett standarder for bedriftsbekatning, som skal forhindre negativ skattekonkurranse mellom medlemslandene.
Teksten du akkurat har lest er oversatt fra engelsk og kan inneholde opplysninger som ikke gjelder for norske forhold.