• Laster aksjedata...

Etter fem års tautrekking mellom Kommisjonen, Parlamentet og Ministerrådet er veien nå banet for nye felles låneregler i EU. Forbrukerrådet ser direktivet som positiv, men ergrer seg over spilte sjanser.
Det har vært en lang kamp, men i går vedtok Europaparlamentet med et overveldende flertall å støtte et nytt forbrukerkredittdirektiv. Lovforslaget har vært fem år underveis, og kampen har stått mellom långivernes interesser på den ene siden og de europeiske forbrukernes interesser på den andren siden.

«Det er positivt, at det nå innføres en 14 dagers returrett. Det gjør det praktisk mulig for forbrukeren å komme ut av uheldige lån og kredittkjøp. Også standardisering av de opplysningene man skal ha i forbindelse med låntakingen, og ensrettingen av den måten man beregner ÅOP (de årlige kostnadene i prosent) på er til gagn for forbrukerne. Det gjør det praktiskere å sammenligne kredittilbud på tvers av landegrensene og kan dermed også fremme konkurransen på kredittmarkedet», sier Truls Holmberg, økonom i forbrukerrådet.

Forbrukerrådet og de andre europeiske forbrukerorganisasjonene ergrer seg likevel over at politikere ikke har benyttet sjansen til å slå et slag mot overlåning ved å stramme inn reglene for ansvarlig lånegivning. I forbrukerrådet er man heller ikke begeistret for at det blir opp til det enkelte landet å avgjøre om det skal angis ÅOP ved kassakreditter.

«Holdningen er, at en kredittavtale er en kredittavtale, og at ÅOP alltid bør angis. Det er en viktig informasjon for forbrukeren. Derfor er det absolutt ingen grunn til at dette området unntas for de felles reglene», sier Truls Holmberg.
Teksten du akkurat har lest er oversatt fra engelsk og kan inneholde opplysninger som ikke gjelder for norske forhold.