Det formelle nordiske samarbeidet er organisert i henholdsvis Nordisk Råd og Nordisk Ministerråd.
Nordisk Ministerråd
Samarbeidet mellom regjeringene i de fem nordiske landene og de tre selvstyrende områder er organisert i Nordisk Ministerråd (NMR), som ble etablert i 1971. Samarbeidet er organisert i henhold til Helsingfors-avtalen av 1962 (senest endret i 1996). I dette forumet behandles en lang rekke spørsmål med betydning for borgere, virksomheter og myndigheter i Norden – herunder også økonomisk politikk.
Ministerrådet har et årlig budsjett på ca. 850 mill. danske kroner, som anvendes til en rekke prosjekt og program innenfor områder, hvor det er en klar synergieffekt ved felles nordiske innsatser. Dessuten tillegges samarbeidet med nærområdet, primært de baltiske landene, det nordvestlige Russland og Arktis, stor vekt.
Formannskapet for Nordisk Ministerråd går på tur. Et formannskap varer et år ad gangen. Danmark hadde formannskapet i 2005.
Nordisk Råd
Nordisk Råd er parlamentarikernes samarbejdsforum. Rådet ble dannet i 1952 og har 87 medlemmer. Parlamentarikere fra de selvstyrende områdene Grønland, Færøyene og Åland deltar som en del av henholdsvis den dansken og den finske delegasjonen.
Nordisk Råds oppgave er å ta initiativ og rådgi de nordiske statsrådene. Dessuten skal Nordisk Råd kontrollere at de nordiske regjeringene lever opp til de beslutningene som er truffet om nordisk samarbeid. Rådet avholder årlig en sesjon, hvor alle medlemmene møtes i plenum. Den daglige ledelsen ivaretas av presidiet, som består av en president, en visepresident og 12 øvrige medlemmer. Posten som president går på tur mellom landene. I 2008 ivaretar Erkki Tuomioja (F) vervet.
Teksten du akkurat har lest er oversatt fra engelsk og kan inneholde opplysninger som ikke gjelder for norske forhold. Sponset av Webforum