Særlig plassering i forhold til kommende motorveier er en avgjørende faktor for å kjøpe en bolig med mulig verdigevinst, vurderer meglere. Se de tre største meglerkjedenes røverkjøp her.
Bortsett fra å få tak over hodet, så kan en bolig også være en god investering. Den framtidige prisutviklingen avhenger ifølge de tre største kjedene av eiendomsmeglere, som her gir budene sine på områder med mulighet for et røverkjøp, av faktorer som:
Plassering i forhold til motorveier
Avstand til større byer med jobbmuligheter
Den inntil nåe prisutviklingen i området
Nybolig peker på at det blir avgjørende for boligenes prisutvikling, om det er en effektiv oppkobling av landsdelen til «Det Stor H», fordi et stigende antall nordmenn i fremtiden vil pendle til høyt specialiserede arbeidsplasser, som lokaliserer seg langs motorveinettet.
«Jylland vil bli preget av den fortsatte utviklingen mot et sammenhengende østjysk storbyområde, hvor byer i en kjøringavstand til dette området – svarende til 30- 45 min. transporttid – vil være billigere sammenlignet med de større byene og dermed attraktive bosetningsområder», peker på kommunikasjonssjef Eva Nørgaard Petersen fra Nybolig, som også peker på at klassiske prioriteter som naturskjønn beliggenhet fortsatt vil være en styrende faktor for prisutviklingen.
Offentlige investeringer
EDC fokuserer i utnevningen sin av fem byer med utsikt til godt kjøp svært på offentlige investeringer og prioriteter i de enkelte områdene.
«Det viser seg nemlig at fellesnevneren for alle 5 byer er at kommunen eller staten har gjort en innsats eller vedtatt en utvikling i byen, som vil skape arbeidsplasser og økt aktivitetsnivå», sier EDCs kommunikasjonssjef Jan Nordmann.
Homes kommunikasjonssjef Niels H. Carstensen har undersøkt den siste prisutviklingen i bestemte områder og peker på:
«Ifølge Homes boligbarometer koster husene i Slagelse 20-25 prosent mer nå enn for et år siden, mens boligeierne i Viborg og Herning kan glede seg over samme utvikling. Fredericia og Svendborg følger godt etter med et pluss på 15-20 prosent. Også Esbjerg, Randers og Holbæk taler – med vekst på 10-15 prosent – om et boligmarked med pene temperaturer. I flere andre byer svinger husprisene like omkring stabilt med små stigninger eller fall. Huseiere i København, Høje-Taastrup og Hillerød har derimot opplevd det største prispresset», sier han.
Han vurderer at de største prisfalla skjer i de områdene hvor det også har vært de største stigningene i de siste årene.
«Her har kjøperne vært mer kritiske overfor de tilbudt prisene, og de kan vel falle litt enda noen steder, men salgsprisene er ved å være på det nivået hvor flere kjøpere slår til», sier Niels H. Carstensen.