• Laster aksjedata...

Rentetilpasningslån tilbys med refinansieringsfrekvenser fra 1 til 10 år. Typisk vil renten og dermed ytelsen være lavt på lån, som refinansieres hvert år. Til gjengjeld har du bare sikret din rente i en meget kort periode ad gangen. Du skal også være oppmerksom på, at jo lengre som er mellom refinansieringene, desto mer vil verdien av din gjeld svinge.
Avdragsfri periode
I Nordea kan du få lån med avdragsfrihet i opp til 30 år. I den avdragsfrie perioden betaler man bare rente og bidrag på lånet.
Lån med avdragsfrihet virker umiddelbar billigere enn lån med løpende avvikling. Men man skal være oppmerksom på at de avdragene, man ikke betaler i den avdragsfri periode, skal betales sen – enten ved å betale en enda høyere ytelse i resten av lånets løpetid eller ved å betale summen av de utsskutt avdragene på det tidspunktet lånet løper ut.
Derfor skal du nøye overveie om du forventer at din økonomi kan romme endringene på et senere tidspunkt.
Less mer om lån med avdragsfrihet
Maxrente – loft over renten
Du kan redusere risikoen for ytelsesstigninger ved å knytte en avtale om Maxrente til rentetilpasningslån. Med en Maxrente legges det tak over renten. Du bestemmer selv nivået for Maxrenten, og hvor lenge avtalen skal løpe – likevel maksimalt opp til 9 rentestilpasninger.
Prisen er et tillegg til renten på lånet og er fradragsberettiget akkurat som renten.
Rentetillegget varierer fra dag til dag og avhenger primært av nivået for rentetaket, og av hvor lenge avtalen løper. Alt sammen kan Maxrente oppfattes som en forsikring, som trår i kraft, hvis renten stiger markant, og som du hvert kvartal betaler en forsikringspremie for.
Overvåking av renteutviklingen
ditt valg av låntype betyr at du har en lav, men variabel rente. Vi kan hjelpe deg med å overvåke bevegelsene i den korte renten, så du får beskjed, hvis renten stiger. Du kan også få beskjed, når den fast renten er så lav, at den attraktiv for deg.
Lån i danske kroner eller euro
Rentetilpasningslån kan også fås i euro. Hvis du overveier å ta opp et rentetilpasningslån i euro, skal du forholde deg til:
*
Forskjellen mellom dansk rente og eurorente
*
Valutarisikoen på euro
*
Skatteregler for lån i fremmed valuta
Renten på lån i euro vil typisk være lavere enn på lån i danske kroner. Rentegevinsten på eurolån skal avveies mot valutarisikoen og de skattemessige forholdene.
Det er samtidig ikke de samme mulighetene for aktiv gjeldspleie med lån i euro.
Oppkonverteringer er mindre fordelaktige på eurolån, da man blir beskattet etter kursgevinstlovgivningens regler om fordringer i fremmed valuta. Kursgevinster blir beskattet, og kurstap kan trekkes fra. Det gjelder både valutakurs- og obligationsrenteregulereing.
Teksten du akkurat har lest er oversatt fra engelsk og kan inneholde opplysninger som ikke gjelder for norske forhold.