Bank-kollapsene i USA og børsuroen verden over har for alvor forplantet seg til det norske boliglånsmarkedet. Bankene betaler rekordmye for sine lån, og regningen blir veltet over på deg og meg. Selv om de beste boliglånsrentene ligger på rundt syv prosent, krever bankene en rentebuffer på tre prosent i tillegg.
– Hos oss må lånekundene tåle en rente på 10 prosent. Vi opererer med stor sikkerhetsmargin og har fokus på betalingsevnen, sier informasjonssjef i Skandiabanken, Johnny Anderson til VG.
Og nettbanken er ikke alene om å være varsom. I går var VG også i kontakt med SpareBank 1 SR-Bank, Postbanken, Nordea, Storebrand, Fokus Bank og DnB NOR. Samtlige banker bekreftet at dagens lånekunder må tåle rundt 10 prosent i rente.
Les også: – Kan gi rentehopp
Stor uro
– Det er et faktum det er stor uro i de internasjonale finansmarkedene og at pengemarkedsrenten er høy nå. Den situasjonen får konsekvenser for norske boliglånsstakere etter hvert, sier informasjonsdirektør i DnB NOR, Aud-Helen Rasmussen.
Norges Banks styringsrente blir blant annet påvirket av lønnsutviklingen, folks generelle kjøpekraft og presset i økonomien.
I dagens situasjon er det prisen bankene må betale for å låne inn penger, som avgjør utlånsrenten til kundene, mer enn styringsrenten til Norges Bank. I tillegg er det nå et eget «risikotillegg» på rundt 1 prosent, fordi verdensøkonomien er så ustabil.
– Pengemarkedsrenten ligger nå 0,75 prosentpoeng høyere enn styringsrenten. Det er et halvt prosentpoeng høyere enn vanlig, forklarer sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets.
Rasmussen mener låntagerne gjør lurt i å forberede seg på høyere rente, men henviser til en landsdekkende undersøkelse som skal vise at 8 av 10 nordmenn fremdeles har en rentebuffer på sine boliglån.
Ifølge DnB NORs tall fra slutten av august, er økningen i mislighold på noen få promille.
– Det demper vår bekymring, understreker Rasmussen.
Renten går opp
De færreste tror selve boligrenten vil nå 10 prosent – et slikt rentenivå vil være det høyeste siden boligmarkedet totalkollapset og ledigheten føk i været tidlig på 1990-tallet. Men flertallet mener det vil komme en eller flere mindre oppjusteringer før renten flater ut.
– Vi tror på én eller høyst to økninger til i løpet av høsten. Deretter vil renten flate ut i ett til to år, før den faller litt. Men vi kan ikke håpe på 3 prosent lånerente igjen. Over de neste fem til femten årene forventer vi at boligrenten vil ligge på mellom 6 og 6,5 prosent, sier informasjonssjef i Storebrand bank, Bjørn Erik Sættem.
Men det er også faktorer som kan tale mot en oppgang i boligrenten.
– Hvis Norges Bank ikke setter opp renten og den internasjonale situasjonen roer seg ned, er det ingen grunn til at lånerenten skal stige, sier Oddvar Rettedal, banksjef i SpareBank 1 SR-Bank.