• Laster aksjedata...

Bruk enkle tommelfingerregler, når investeringer skal velges.
Den siste krisen på de finansielle markedene har laget mange overskrifter. Eksperter har overgått hverandre i utsagn om den negative utviklingen og skapt et skremmebilde, som har gitt mange investorer en urolig nattesøvn.
De det samme ekspertene vil avgjort også dominere overskriftene, når markedene igjen går oppover med utsagn, som vil stå i skjærende kontrast til tidligere uttalelser. Men hvor dyktige er disse ekspertene i virkeligheten?
En nylig undersøkelse avslører en stor forskjell på aksjeekspertenes kursmål. Konklusjonen var, at meteorologen på TV er bedre å stole på enn bankens analyseekspert. Og likevel har aksjeanalytikeren en betydelig større tillit til egne evner enn meteorologen.
Så oppfatningen av at de såkalte ekspertene har en «krystallkule», som kan forutse markedenes opp- og nedturer er en illusjon, hvilket bekreftes av virkeligheten.
Den amerikanske skuespilleren Woody Allen har engang uttalt: «En pengemegler er en, som investerer dine penger igjen og igjen – inntil du ikke har flere» og legendariske Buffett mener at hyppig handel er «farlig for din velferd»!
Den største undersøkelsen av den finansielle atferden viser, at i perioden 1991 til 1996 oppnådde investorer, som handlet under 10 % av sin portefølje årlig, et utbytte, som var nesten det dobbelte av dem, som handlet hele sin portefølje hvert år.
Likevel skorter det ikke på skuddsikre utsagn. Den såkalt tekniske analysemodellen blir ofte framhevet som metoden til å tjene penger og unngå tap.
Ved hjelp av gliende gjennomsnitt for forskjellige tidsperioder, er tekniske eksperter i stand til å forklare hvordan det har vært mulig sikre gevinster og unngå tap. Dessverre er det sjelden lykkes i praksis, når metoden er blitt anvendt på «riktige penger» og de eneste vinnerne har ofte vært de personene som har skrevet bøker eller undervist heri!
Når ekspertene så ikke er i stand til å forutsi utviklingen – bør man så prøve å finne en abe, som sender dartpiler etter kurslister?
Nei, selvfølgelig ikke. F.eks. Dansk Aktionærforening har forskjellige tommelfingerregler for aksjeinvestering, som med fordel kan følges. Fritt gjengitt lyder de slik:
*Spre investeringene er avgjørende for den samlet risikoen, som naturligvis skal tilpasses den enkelte investorens risikoprofil.
*Tenk skatt og få plassert investeringene i det skattemiljøet hvor den samlet skattebetalingen blir mindst. Typisk en pensjonsordning, som er etablert via innskudd trukket fra i toppskatten.
*Og endelig er det vesentlig å tenke holdbart. Når en aksje – etter grundig ettertanke er kjøpt – skal det meget vesentlige endringer i forutsetningene til for å selge den igjen. Det, at kursen stiger 10 % er ikke en salgsmulighet, men snarere en bekreftelse av at det var riktig å investere i den.
Når man beveger seg ut på de finansielle markedene skal man derfor være klar over at ingen investeringseksperter har en krystallkule, som kan forutse markedets kortvarige utsving. De har – som keiseren – ingen klær på seg!
Teksten du akkurat har lest er oversatt fra engelsk og kan inneholde opplysninger som ikke gjelder for norske forhold.