• Laster aksjedata...

30-01-2008
Kypros og Malta innførte euroen som valuta 1. januar 2008. Dermed følger disse landene etter Slovenia som som det første av landene fra EU-utvidelsen i 2004 trådte i inn eurosamarbeidet i 2007. Vi fikk en snakk med den Maltesiske EU-utsending Joseph Muscat, som er nestleder i utvalget for Økonomi og Valuta, om hvilken betydning euroen vil få for hans land.
Var det vanskelig for Malta å leve opp til Eurozonens kriterier, og hva skjedde det underveis med Maltas økonomi?
Jeg mener, at æren for at det lykkes å oppfylle Maastricht-kriteriene må gå til våre lands befolkning. Men den hardeste testen vil være, når vi får de foreløpige resultatene for de første 12 måneder – så vil vi være i stand til å analysere effekten på inflasjonen.
Det var nødvendig å foreta endringer. Jeg håper at vi over de kommendee årene mer inngående vil kunne diskutere effekten av endringene i en mer økonomisk og apolitisk kontekst. Det ble uttrykt bekymring fra flere kanter av våre politiske spektrum, men nå er det der borte.
På hvilken måte ble det maltesiske folket inndratt i forberedelsene til euroen, og hvordan reagerte de i forhold til forandringene?
Den generelle stemningen har vært meget positiv og åpen i forhold til den nye valutaen. Det som skjedde i løpet av de første parene dager viste at folk var ivrige etter å skifte over (til den nye valutaen).
Ifølge en undersøkelse, er Malta – nest etter Nederland – det landet som rask har greid omstillingsprosessen.
Hva vil du anbefale de landene som enda ikke er trådt i inn euroen, men som stadig befinner seg i forberedelsesfasen?
Uten forbrukeren har euroen ingen betydning. Det er ikke den tekniske overgangsfasen, som er viktig. Det er forbrukeren, som er kjernen. Etter min oppfatning utførte NECC (Nasjonal Euro Changeover Committee) et flott stykke arbeid. Jeg var til gjengjeld skuffet over at det ikke var flere forbrukerorganisasjoner involvert
Vi er nødt til å innse at enhver omstillingsprosess vil medføre at noen vil forsøke å dra fordel av situasjonen ved å heve prisene. Resultatet vil ikke bare være at prisen på kaffe stiger. Resultatet vil være, at det oppstår en generell oppfatning av at den nye valutaen er knyttet med inflasjon.
Hva er Maltas erfaringer med hensyn til prisstigninger i forbindelse med introdusereingen av euroen?
Det var en god opplysningskampanje om omstillingsprosessen, som ut fra et teknisk perspektiv forløp utrolig godt. Det er likevel en oppfatning av at euroen har medført stigende priser. Vi mangler enda å få analysert om det direkte skyldes overgangen (til euroen), eller om folk benyttet lekelikheten til å heve prisene i forbindelse med overgangen til den nye valutaen.