• Laster aksjedata...

Profesjonelle kapitalforvaltere har mer enn svor ved å skape verdi for kundene – og det blir verre, jo lengre tidshorisonten er.
Skreller man hele fernissen vekk, er det bare kastet av tilbake. Det er og blir en kapitalforvalters oppgave – å få investors formue til å vokse og samtidig styre risiko.
Men det kan være vanskelig å overskue alle profesjonelle kapitalforvaltere på en gang. Derfor har jeg valgt å se på enkelte aksjeskategorier, som for langt de fleste investorene er velkjente og opplagte investeringsområder:
*
Danske aksjer
*
Europeiske aksjer
*
Globale utenlandske aksjer

Hvis ikke man ivaretar investeringsstrategien selv, er det mest normalen for hr. og fru Danmark å overlate arbeidet til en av de fleste danske investeringsfondene som samlet sett forvalter langt over 800 mrd. kr. for danske investorer.
Her sitter nemlig noen av landets mest erfarne forvaltere med fingeren på pulsen og treffer beslutning om hvor formuene skal plasseres.
Den (U) rettferdige dommer
Man kan ikke vurdere sitt utbytte uten å sammenligne det med ett eller annet relevant.
Det er dessuten viktig at sammenligningen foretas ut fra samme risikoforutsetninger, så epler ikke blandes sammen med bananer.
Eksempelvis er det opplagt å sammenligne en aksjeutbytter på danske aksjer med et relevant dansk aksjeindeks, liksom en global aksjeportefølje sammenlignes med et globalt aksjeindeks.
Det er naturligvis flere nyanser for den enkelte investoren å dra stilling til, men bunnlinjen blir under alle omstendigheter, at utviklingen i et relevant indeks (benchmark) både vurderes som det praktiske alternativet og den strenge dommeren.
Utbytter og tidshorisont
Når et utbytte skal vurderes, er det basalt sett tre mulige konklusjoner: Er utbyttet på nivå med markedet, bedre eller kanskje dårligere?
For å få sammenligningsgrunnlaget på plass, ser vi først på aksjesinvesteringer via investeringsfond splittet på de førnevnte investeringsområdene.
Målingen er foretatt ut fra, hvor stor en prosentandel av investeringsfondene, som oppnår et utbytte på høyde med eller over det relevante aksjeindeksen i hvert kategori:
Hvor mange er bedre enn markedet på: 1
års sikt 2006 5
2006
års sikt 2002-06 10
2002-06
års sikt 1997-2006
1997-2006
Danske aksjer 30
% 30
% 9
9%
Europeiske aksjer 36
% 29
% 30
30%
Globale aksjer 49
% 38
% 27
27%
Kilde: Afkaststatistik IFR desember 2006
Det kan umiddelbar dras to konklusjoner gjeldende for alle kategorier:
*
Uansett tidshorisont og kategori er det under halvdelen av alle kapitalforvaltere, som oppnår et utbytte bedre enn markedet.
* Jo lengre investeringhorisonten blir, jo færre kapitalforvaltere oppnår et bedre utbytte enn markedet.
Målingen viser hvor vanskelig det er for selv profesjonelle kapitalforvaltere å oppnå utbytter på nivå med eller helst bedre enn finansmarkedene.
En naturlig forklaring
Faktisk er de nevnte konklusjonene ikke noe nytt. Det er gjennom tiden laget mange undersøkelser som gir samme indikasjon – at profesjonelle kapitalforvaltere har mer enn svor ved å leve opp til de såkalte benchmark.
Sånn har det alltid vært – og sånn vil det sikkert også være i fremtiden. Men søker man etter en forklaring på fenomenet, er det selvfølgelig flere nyanser.
Alt like fra kostnader til kapitalsforvalter, handelskostnader og handelshyppighet, depotskostnader, skyggesindeksering, spredning og naturligvis feil investeringsvalg.
Et dårligere alternativ
Fremfor å overlate formuen til en kapitalforvalter, kan man selvfølgelig selv velge hvilke aksjer det skal investeres i og hvordan formuen skal passes.
Selv om noen investorer sikkert har gode erfaringer med selv å forestå investeringsstrategien, skal man minne på at det fortsatt skal betales kurtasje, depotskostnader, og at man også i egen regi foretar feil investeringsvalg.
Faktisk viser andre undersøkelser at utbyttet blir enda dårligere, hvis man foretar investeringsvalgene selv.
Fokuser på to ting
For å snu tilbake til overskriften – det er en vanskelig oppgave for både den profesjonelle kapitalforvalteren og for den private investoren å få mer enn benchmark.
Men et par gode råd er å velge en kapitalforvalter, som kan legge fram en flerårig utbyttestatistikk og som aktivt inndrar skatteelementet i investeringspolitikken.
Skatten er ofte et vanskelig og oversett område – særlig hvis man selv investerer, men utbyttet kan ofte forbedres markant ved å ta optimalt hensyn hit.
Teksten du akkurat har lest er oversatt fra engelsk og kan inneholde opplysninger som ikke gjelder for norske forhold.