INNSIDEHANDEL: Hvis du handler på bakgrunn av viten, som må antas å være enten alminnelig tilgjengelig eller ihvertfall offentlig for en større krets, begår du ikke innsidehandel. Les Jesper Lo Hanssens svar på en rekke eksempel her.
ÅPENMUNNET GJEST I BAREN Scenario: Som bekendt møter man ofte åpenmunnetvarm i bl.a. fly og bar – kan man handle på slik? Jesper Lau Hansens vurdering: Som utgangspunkt er det Grønt lys. Det kan man, med mindre man må forstå at det er fortrolig og dermed ikke kjent i markedet. Men ettersom opplysninger faller i et offentlig rom med antagelig atskillige andre tilstedeværende, må man anta at det må være kjent. Foregår snakken imidlertid på f.eks. et toalett, hvor den lyttende evt. ikke er synligt, må man ikke handle. Det samme gjelder, hvis man i smug leser med i en rapport, en medpassasjer i toget eller flyet sitter med.
KONKURRENTEN KOMMER MED Tal Scenarie: Hvis nå IC Companys dominerende konkurrent, Hennes- Mauritz, kommer med nye oppdaterte tall om markedsandelene, samtidig med at det er nytt om markedsandeler fra IC Companys? Jesper Lau Hansens vurdering: Her er det uten tvil Grøntlys. Investorer har lov til å legge to og to sammen og altså kombinere forskjellige offentlig tilgjengelige informasjon i et nyt billede.Det kan godt være, som er tale om noen informasjon, som hver for sig er uinteressante, men som samlet sett forteller en ny historie. Det er ikke forbudt å dra sine egne konklusjonene.
GODT ELLER DÅRLIG SALG HOS B&O Scenarie: B&O-forhandleren forteller sin naboen at salget av et nyt stort produkt går fantastisk/elendigt – og det handler naboen deretter på. Jesper Lau Hansens vurdering: Grøntlys. Hvis jeg som nabo får å vite hvordan lanseringen går, må jeg gå ut fra at opplysningene er kjent i markedet – og at han sikkert også taler med andre.
CHAT BARE RUNDT PÅ STELT Scenario: Internett har mange aksjechatrum med innlegg fra investorer. Noen ganger er det konkrete informasjon om selskap – må man handle ut fra dem? Jesper Lau Hansens vurdering: Grøntlys i langt hoveddelen av tilfellene, fordi informasjonen må anses for vanlig tilgjengeligt. Det svarer til at opplysningene sto i en avis. Hvis det er tale om en eksklusiv side med bare ganske få deltakere, kan situasjonen være en annen. Men f.eks. www.euroinvestor.dk har i hundrevis av deltakere, og der må man gå ut fra, at hvis noen skriver noe her, så ved resten av markedet det også. Linker til Euroinvestor
HVA MED LEGER OG INGENIØRER? Scenario: Må leger og ingeniører bruke faginnsikten til å investere i medisinalselskap og ingeniørtunge virksomheter, eller vil det være tale om innsidehandel? Jesper Lau Hansens vurdering: Nei, de har Grøntlys. Selv om de mottar særlige opplysninger på f.eks. konferanser for fagfolk, må opplysningene antas å være kjent i en bredere krets av eksperter. HVA MÅ
MAN GI VIDERE? Det tala av og til om videresgivingforbudet, men hva går det egentlig ut på? Mange kjenner det ikke, men det er altså en del av gjeldende lov, og ukendskab fritar ikke for straff. Hvis man ikke har en fornuftig og saklig grunn til å gi videre intern viten, må man holde tann for tunge, både hjemme og i byen, til hverdag og til fest.
Teksten du akkurat har lest er oversatt fra engelsk og kan inneholde opplysninger som ikke gjelder for norske forhold.