1. Kjøp obligasjoner med lav kupongrente
Private investorer med frie midler bør som hovedregel foretrekke obligasjoner med en lav kupongrente og en lav kurs. Skattesreglene betyr nemlig at kursgevinsten er skattefri, så lenge obligasjonen oppfyller bestemmelser i lov om minstejenten på utstedelsestidspunktet. I dag er det mulig å investere i obligasjoner med en kupongrente på helt ned til 2 % og stadig oppnå en skattefri kursgevinst.
2. Tilpass løpetiden med din investeringshorisonten.
Som hovedregel er det praktisk, å investere i obligasjoner med den samme løpetiden som din investeringshorisonten. Ønsker du å bruke penger om 10 år, velger du obligasjoner med en restløpestid på 10 år. Har du en noe kortere tidshorisont eller ønsker du bare en lavere risiko, velger du obligasjoner med en lavere restløpestid.
3. Kjøp under kurs 100
Når du investerer for frie midler, bør du alltid kjøpe obligasjoner med en kurs under 100, da et eventuelt kurstap ikke kan trekkes fra i skatt. Ved investering for pensjonmidler bør du primært fokusere på den effektive renten og restløpetiden.
4. Investeringsfonder kan være et fordyrende mellomledd. Ved investering i danske obligasjoner, kan du spare en del penger ved å kjøpe obligasjonene direkte på fondsbørsen i stedet for å kjøpe gjennom en investeringsfond. Ønsker du til å investere i utenlandske næringslivsobligasjoner eller statsobligasjoner i fjerne land, kan det være en fordel å investere via en investeringssfond, som har bedre innblikk i de lokale forholdene og større mulighet for å spre risikoen på mange forskjellige papir.
Teksten du akkurat har lest er oversatt fra engelsk og kan inneholde opplysninger som ikke gjelder for norske forhold.