Offentliggjort 11.07.11 kl. 15:20
Investorer på flukt skaper tumult på finansmarkedene. Krisen er blitt dypere siden i morges.
Den europeiske gjeldskrisen forverres mandag time for time.
En kraftig stigning i mistilliten til den økonomiske situasjonen i Italia, Spania og de andre gjeldsplagde eurolandene sender mandag investorene på flukt vekk fra de vedkommende landenes statsobligasjoner.
Investorflukten sender statsrentene på himmelflukt. Både den spanske og den italienske 10-årige statsrenten stiger til rekord i henholdsvis 5,94 prosent og 5,55 prosent.
I stedet søker de panikkramme investorene «sikker havn» i blant annet tyske, amerikanske og danske statsobligasjoner, hvor rentene faller til de laveste nivåene siden november i fjor, da Irland måtte kaste håndkleet i ringen og motta en hjelpepakke fra EU og IMF.
Krisen er verre nå enn i morges
Tidligere på mandag utsendte Jacob Graven, sjeføkonom i Sydbank, en analyse av den siste utviklingen i gjeldskrisen.
Han sier at situasjonen nå midt på ettermiddagen allerede er verre, enn den var tidligere på dagen, da han laget analysen sin.
«Gjeldskrisen er blitt forsterket siden i morges med de kraftige rentestigningene i Italia og Spania», vurderer Jacob Graven.
Er det for mye å kalle reaksjonen for panikk?
«Om man vil kalle det panikk er vel et spørsmål om temperament. Det er i hvert fall en kraftig markedsreaksjon, som viser at investorene er svært nervøse for utviklingen», sier Jacob Graven.
Vanskelige å redde
Analysestrateg ved den tyske banken WestLB, Michael Leister, sier til nyhetsbyrået Reuters at utviklingen på de finansielle markedene i Europa er markant.
«Det indikerer at investorene er i panikk, og at krisen sprer seg videre og videre. Spania og Italia er de «systemiske» landene for eurosonen, og de vil være vanskelige å redde», sier Michael Leister til Reuters.
Euro og kronen dykker
Mandags europeiske finanstumult gir også et kraftig dykk til euro – og dermed også den danske kronen som defacto er bundet til euro gjennom den danske fastkursaftale.
Euro/kronedykket kan blant annet leses i av kursen på sveitserfranc. Midt på ettermiddagen koster en franc dermed 6,36 kr. – alle tiders høyeste sveitserfranckurs overfor euro og den danske kronen.
Også overfor dollaren tar euro og kronen et stort dykk mandag. Midt på ettermiddag koster en amerikansk dollar dermed 5,31 kr. – det høyeste nivået i månedsvis.