• Laster aksjedata...

Offentliggjort 11.07.11 kl. 09:01 – oppdatert kl. 09:35
EU-president Van Rompuy har kalt til inn krisemøte etter fredags finanspanikk i Italia.
Gjeldskrisen i eurosonen kan svært vel være på vei inn i en ny og potensielt langt alvorligere fase.
Fredag var det oppløp til panikk i de finansielle markedene, da det ble stilt spørsmålstegn ved Italias evne til å gi service statsgjelden sin på lengre sikt.
Det medførte kraftige stigninger i de italienske statsrentene, og det var store kursbanker til flere bankaksjer, herunder Italias største banker, Unicredit, hvem sin aksje falt med knapt 8 prosent i løpet av fredags handel.
Krisemøte mandag
Situasjonen ansporet i helgen EUs president, Herman Van Rompuy, til å hasteinnkalle til et krisemøte med deltakelse av en lang rekke av EUs absolutte toppfolk, skriver nyhetsbyrået Reuters .
Ved møtet deltar blant annet formann for Den europeiske Sentralbank Jean-Claude Trichet, eurogruppeformann Jean-Claude Juncker, formann for EU-kommisjonen Jose Manuel Barroso og EUs økonomiske kommissær Olli Rehn.
«Vi er svært bekymret for Italia»
Det er ikke utsendt en offisiell dagsorden for krisemøtet, men Reuters siterer flere anonyme kilder i EU-systemet for at markedsfrykten omkring Italia vil være et emne på møtet.
Alvoret i situasjonen legges av ut en kilde fra ECB til Reuters:
«Vi kan ikke holde til temmelig mange flere dager som på fredag. Vi er svært bekymret for Italia», sier den likeledes anonyme kilden til Reuters.
EUs største statsgjeld
Italias økonomi er den tredje største i eurosonen – etter Tyskland og Frankrike – og med en statsgjeld på omkring 120 prosent av bruttonasjonalproduktet (BNP) er landet dermed ett av de absolutt mest forgjeldede.
Til sammenligning ligger både Portugals og Spanias statsgjeld et stykke under 100 prosent av de to landenes respektive BNP.
Samtidig står Italia overfor å skulle refinansiere en stor del av statsgjelden innen de neste 12 månedene.
Nærmer seg usynlig grense
Sett i det lyset er de siste børsdagers kraftige stigninger i de italienske statsrentene svært foruroligende. Og de fortsetter opp igjen mandag morgen.
Dermed ligger den effektive renten på Italias 10-årige statsobligasjoner mandag morgen ved 9-tiden 16 basispoeng høyere enn fredag i 5,41 prosent.
Flere analytikere har overfor Reuters sagt at en 10-årig rente omkring 5,5-5,7 prosent markerer en usynlig grense, hvor Italias statsfinanser for alvor kommer under press.
Politisk usikkerhet
Uroen omkring Italia blir forsterket av politisk usikkerhet.
Den italienske regjeringen er i ferd med å utforme en finanspolitisk spareplan som skal forsøke at adresse problemstillinger med høy statlig gjeldssetning og svake utsikter for den økonomiske veksten.
Men i siste uke oppsto det bekymring for at regjeringens sparepakke kan bli nedstemt i parlamentet. Samtidig er Italias finansminister, Giulio Tremonti, under anklage for korrupsjon og kan bli tvunget til å tre tilbake.
Finan-sjef: Hold skarpt øye med Italia
I en kronikk publisert på finansmediet CNBC.coms nettavis skriver en av finansverdenens helt tunge gutter, Mohamed El-Erian at investorene bør holde skarpt øye med situasjonen i Italia, som kan være «betydelig videreutvikling av den gjeldskrisen som Europa igjen og igjen har feilet i å komme på nivå med».
Mohamed El-Erian er toppsjef for investeringsvirksomheten Pacific Investment Management Company (Pimco) som blant annet driver verdens største obligasjonsfond med over 1000 mrd. dollar i investerte midler.
Hvis fredags finansielle utvikling i Italia fortsetter – stigende statsrenter og synkende aksjekurser – vil det ifølge Mohamed El-Erian også påvirke markedets tillit til Spania i negativ retning og uunngåelig reise spørsmål om sammenhengskraften i eurosamarbeidet.
«Vedholdende markedsfrykt i Italien vil i så fall markere en markant endring i den europeiske gjeldskrisen. Og det er ikke fordi at de europeiske politikerne er bare i nærheten av å ha situasjonen under kontroll i Hellas. Faktisk er den utilstrekkelige politiske tilgangen en av årsakene til at skadene fortsetter med å spre seg gjennom Europa.