Sifo-forsker Christian Poppe tror flere vil få betalingsproblemer etter hvert som bankrentene stiger. Flere banker krever nå at nye kunder må tåle en rente på 10 prosent.
– Smertegrensen er nådd for dem som har tatt høyde for en rente på 7-8 prosent på boliglånet. Når bankene nå sier at folk må forberede seg på en lånerente på 10 prosent, er det opplagt at antallet med betalingsproblemer vil øke i omfang, sier Poppe til NTB.
Sifo-forskeren har skrevet doktorgradsavhandling om betalingsproblemer i norske husholdninger. Han mener det er helt nytt i norsk sammenheng at så mange får trøbbel med regningene sine, i en tid der sysselsettingen er høy og boligmarkedet ikke har kollapset.
Bankene
– Det er nytt. Særlig er unge mennesker i faresonen. Årsaken er at boligene er blitt så innmari dyre. Bankene må også ta en stor del av ansvaret. Med sin utlånspraksis har de i høy grad bidratt til at boligprisene har steget så mye, sier Poppe.
Han sier husholdningene i trange tider først vil knappe inn på utgifter man stort sett rår over selv, som mat, klær og fornøyelser. Fra før vet vi at salget av biler, båter og boliger er tregere enn på lenge.
– Mange vil nok også refinansiere lånet eller gå over til avdragsfrihet. Samtidig vet vi at billigere atspredelser, som kino, vil bli mer populært i tider som disse, sier Poppe.
Boligrente på 8%
Uavhengig av Norges Banks styringsrenter, mener ekspertene at bankrentene kommer til å stige i høst. Analysesjef Pål Ringholm i First Securities spår, ifølge Aftenposten, en rente på 8 prosent på nye boliglån i løpet av høsten. Skandiabanken opererer i øyeblikket med en rente på rundt 7 prosent, men krever i tillegg en buffer på ytterligere tre prosent.
– Hos oss må lånekundene tåle en rente på 10 prosent, sier bankens informasjonssjef Johnny Anderson til VG. Han tror ikke Skandiabankens utlånsrente vil bli særlig høyere enn i dag, dersom Norges Banks styringsrenter ikke endrer seg.
Ferske tall fra Statistisk sentralbyrå viser at låneiveren fremdeles er høy i Norge. Det siste året noterte finansinstitusjonene en økning på 12,2 prosent i utlånene. Av det totale utlånet på 2.941 milliarder kroner, er 1.191 milliarder lån med pant i bolig.
– Bytt bank
Dersom banken din er i ferd med å høyne lånerentene, kan det lønne seg å bytte bank, mener seniorrådgiver Gisle Høyland i Norsk Familieøkonomi.
– Nå er tiden inne for å sjekke lånebetingelsene. Enkelte banker setter opp renta uavhengig av Norges Bank, men det finnes banker som lar renta ligge i ro. Det er lenge siden renteforskjellen mellom bankene har vært så stor som den er nå, sier han til NTB.
Ifølge Høyland varierer renta på et lån på 1 million kroner fra 6,7 til 7,4 prosent i det norske bankmarkedet i øyeblikket.
– Det utgjør over 5.000 kroner etter skatt i løpet av et år, sier Høyland.
Dyrere penger
Han sier årsaken til at bankene setter opp rentene er situasjonen i pengemarkedet og den økonomiske krisen i USA.
– Pengene er rett og slett blitt dyrere. Bankene må låne inn penger til en høyere rente for å låne ut igjen. Og den regningen får kundene, sier han.
Og verre skal det bli:
– Det er grunn til å tro at forskjellene mellom bankene vil øke de nærmeste månedene. Kunder som har lånt 80 prosent eller mer av verdien på boligen, vil merke de økte bankrentene mest.
Spådamer og klarsynte tjenester spår økonomi