• Laster aksjedata...

Offentliggjort 08.06.11 kl. 10:10
Fiskere kan ikke lengre kaste fisker tilbake i havet. Det er EUs forslag til en ny fiskeripolitikk.
Det er dramatiske endringer på vei for fiskerne i EU, hvis det står til EUs fiskerikommissær Maria Damanaki.
Kommissæren vil dermed forby fiskerne å kaste levende fisker tilbake i havet. Det fremgår av et forslag til en ny fiskeripolitikk, som DR nyhed er kommet i besittelse av.
– En forpliktelse til å lande alle fangster ( …) bør etableres og implementeres gradvis, står det i forslaget, som akkurat nå er i intern høring hos resten av kommisjonen.
Spill av ressurser
Verdensnaturfonden (WWF) ser med glede på forslaget.
– Vi mener det er på tide at man gjør noe med det enorme kast ut. Forhåpentligvis vil det bety at man langt om lenge får bukt med det store spillet av ressurser, sier fiskerimedarbeider Mette Blæsbjerg, WWF til DR nyhed.
Store mengder går tapt
Kast ut er et enormt problem for verdens fiskebestander.
Alene i Nordsjøen har beregninger vist at det hvert år blir kastet omkring 500.000 tonn fisk tilbake i havet, hvorav de færreste overlever. EU anslår at omkring 70 prosent av de europeiske fiskebestandene er overfisket.
Forslaget betyr at landingskvotene erstattes med fangstkvoter, hvor alle fangster telles med. Samtidig skal de europeiske fiskefartøyene videoovervåkes, slik at myndighetene kan kontrollere at fiskerne overholder forbudet mot kast ut.
Modellen er i de senere årene blitt prøvd i forsøk med danske fiskere, som til gjengjeld har fått større kvoter.
Større krav til fiskerne
Danmark er blant de landene som har presset på mest, for å få EU til å innføre fangstkvoter slik at matvareminister Henrik Høegh (V) er godt fornøyd med kommissærens forslag.
– Det er en svært vesentlig og betydelig endring av EUs fiskeripolitikk. Det vil bety at vi stiller større krav til den enkelte fiskeren, sier Henrik Høegh til DR nyhed.
Ifølge forslaget skal det nye kvotesystemet innføres gradvis fra 2014 og frem til 2016.