Aksjeguruer er dårligere til å spå om framtiden enn mynt og krone.
Her ved årsskiftet er vi mange, som tenker, hva bringer 2008? Hvilken guru skal vi helle våre hode til i våre forventning til framtiden?
Nå har jeg alltid undret meg over profesjonen, finansiell guru eller aksjeguru. Hvorfor uttaler guruer seg bare om hva de forventer, det kommer til å skje.
Hvorfor investerer de ikke etter det?
Man kan spørre seg selv hvorfor aksjeguruer ikke bare investerer sine egne penger og får noen flere investorer – i tillit til sine evner til å spå om framtiden? Men det har kanskje en årsak.
Guruer: Dårligere enn mynt og krone
En ny amerikansk undersøkelse av finansielle guruer har vist at det nok var smartere å finne en religiøs enn en finansiell guru.
I USA har man undersøkt 3700 anbefalinger fra 46 amerikanske aksjeguruer, for å se hvor ofte sine forventninger gikk i oppfyllelse.
Resultatet var, at de gjettet riktig om framtiden i 48 % av tilfellene, hvor et valg via mynt og krone ville være riktig i 50 % av tilfellene.
Altså var guruenes evne til å spå dårlig enn å slå mynt og krone. Man fristes til å si: Bare mynt.
Forecast juni 2007: «Best økonomi i årevis»
Nå kan aksjeguruene jo mistenkes for å ville skape optimistiske og pessimistiske scenarier, fordi mange av dem primært skal generere aksjeomsetning.
Men de økonomiske tenketankene, som ikke skal skape aksjeomsetning, men skal søke å treffe de framtidige konjunkturene, greier seg ikke mye bedre.
Menigmann, som har fulgt en smule med i den økonomiske utviklingen siden sommerferien, er blitt stygt overrasket over utviklingen, som tyder på risiko for resesjon i USA og et aksjemarked, som allerede er falt 15 %.
Det kan derfor overraske, at OECD i sin juni 2007 rapport skrev: «Den aktuelle globale økonomiske situasjonen er på mange måter bedre enn, vi har opplevd i årevis».
Nå ligger det jo mennesker vanskelig å innrømme sine feil, men i OECDs desember 2007 rapport, får de likevel strammet seg an til å gi en vurdering av verdien av sine egne framtidsrapporter:
«Generell har våre rapporter vist en begrenset evne til forutsi vendinger i konjunkturene.» Det betyr på dansk: «Vi kan ikke spå – om framtiden».
Hva sier de rå data?
En ting er, at de psykologiske mekanismene kan snyte enhver nokså rasjonell forecaster. Men dessverre tyder mye på at vi heller ikke kan bruke de rå statistiske data til å forutsi framtiden.
I en undersøkelse, som dekket perioden fra 1984-2003 undersøkte man om en rekke mye anvendte indikatorer kunne hjelpe til å forutsi aksjeutbytter eller merutbytter ift. obligasjoner på hhv. 3,6, og 12 mdr.
Man brukte bl.a. ISM-tall (statistikk fra innkjøpssjefer), forventet pengemengde, forventet BNP-vekst, letende indikatorer, forventet inntjeningvekst og rentekurven, men ingen av disse framtidsrettede nøkkeltallene ga noen forklaring. Med det mindre fikenbladet, at den letende indikatoren likevel kunne forklare en brøkdel av bevegelsene i aksjekursene.
En ting er, at guruer og finansielle forecast fra uavhengige tenketanker ikke er mer pålitelige enn oraklet fra Delphi, men det endrer ikke på at sine uttalelser tilsynelatende har stor underholdningsverdi. Nå vet vi så at det er den eneste verdien, de har.
Men at de rå data heller ikke – i hvert fall på 3,6 og 12 mdr. sikt er til noen form for hjelp er tankevekkende.
Men det bør man nok ha med i bakhodet, når mørkemennene i disse ukene mener seg i stand til å forutsi en resesjon på nivå med depresjonen i 1929.
Den østerrikske økonomen og filosof, Friedrich Hayek, har sagt det meget treffende: «Jeg har kjent meget få mennesker, som har tjent penger på å handle på forecast, men mange som har tjent på å selge forecast.»
Kanskje man skulle prøve en indisk guru i stedet for en fra Wall Street neste gang?
Teksten du akkurat har lest er oversatt fra engelsk og kan inneholde opplysninger som ikke gjelder for norske forhold.
Spådamer og klarsynte tjenester