Selv om det gjør ondt å følge kurstapene på skjermen i disse dagene bør langsiktige investorer overveie å gå inn i aksjemarkedet nå.
Milliarder av kroner står kontant. Verdipapirsentralens siste statistikk viser et nettotilbakesalg av aksjer fra de private husholdningene på 6 mrd. kroner siste år.
Det er neppe nødvendig å lage empiriske studier for å konkludere at mange investorer har vært forlengdende med å investere i aksjer.
Men det er antagelig mange kontante beløp, som ikke er beregnet til privatforbruk eller til reduksjon av gjeld. Meningen er nok snarere, at de skal anbringes igjen som langsiktig investering og derfor overholder den vesentligste grunnregelen for å investere bredd i aksjer.
Investorer, som har realisert sine aksjer på et høyere nivå enn dagens kurser, sitter antagelig med en god fornemmelse av sin beslutning og betrakter uroen på børsmarkedene på distansenivå.
Fysisk smerte
Legevitenskapen har dokumentert at det er fysisk smertelig å se sine verdipapirer falle i verdi. Grunnregelen om å være langsiktig får derfor vanskelige arbeidsvilkår for den enkelte private investoren, når marked faller kraftig.
Har De solgt og unngått de største kursfalla, er smerten vekk, men effekten kan lett bli av midlertidig karakter, som vet smertestillende medisin.
Den erfarne investoren kjenner likevel også fortvilelsen ved å stå kontant og avvente markedssituasjonen, men må konstatere at markedet stiger og stiger.
Det er ikke ubetydelige bekymringer, som kan komme ut av å se et marked stige og stige – og man vet, man vil inn i det.
Handlingslammelse kan inntreffe, da man fanges i sin egen løgn om at man vil gå inn igjen når markedet er stabilt.
Men når man først når en fornemmelse av at markedet er stabilt, er det steget markant – kanskje 25 % – det er ikke stabilt.
Hvis kontanter er beregnet til langsiktig investering, er det risikofylt å forbli kontant.
Myser gevinster
Risikoen er å myse en gevinst. Som verdenens nok mest anerkjente investor, Warren Buffet, kan siteres for:
«Den største risikoen er ikke å ta noen».
Teksten du akkurat har lest er oversatt fra engelsk og kan inneholde opplysninger som ikke gjelder for norske forhold.