Debatt om euro og sentralbanken med Trichet, Juncker og Almunia Økonomiske og monetære anliggender – 05-07-2007-11:
24 Onsdag skal EU-utsendingene diskutere den Europeiske Centralbanks (ECB) og Eurolandenes politikker, og fremtidsutsiktene for euroen med formannen for ECB Jean-Claude Trichet, formannen for gruppen av Euro-land, den luxembourgske statsministeren Jean-Claude Juncker og Kommissæren for økonomi og valuta, Joaquin Almunia.
Det vil deretter være avstemning om to betenkninger fra Økonomiutvalget om ECB og euro-området.
De to egen-initiativ-betenkningene skal sees som Parlamentets svar på henholdsvis Årsrapporten fra ECB fra 2006 og Kommisjonens årlige rapport om euro-området fra 2007.
ECB skal være varsom med å heve renten I betenkningen om Den europeiske Central Bank, som Gay MITCHELL (Ppe-de, IE) er talsperson på noterer EU-utsendingene i utvalget seg at det økonomiske oppsvinget i euroområdet er blitt en selvbærende prosess, og at det ble skapt 2 millioner jobber i 2006og at arbeidsløsheten falt fra 8.4 % til 7,6 %.
De understreker likevel at ytterligere forhøyelse av renten skal skje med forsiktighet for ikke å sette den økonomiske veksten på spill.
Utvalget mener at det er avgjørende, at lønningene stiger i takt med produktivitetsutviklingen for å fastholde konkurranseevnen i medlemsstatene og gi mulighet for å skape jobber i et klima, hvor det ikke er inflasjon.
Budsjettkonsolidering er viktig og enda mer nødvendig i gode tider for å oppnå langsiktig vekst, peker på de.
Valutakurser og huspriser I betenkningen uttrykker EU-utsendingene bekymring for den oppskrivningen av euroen i forhold til andre valutaer som er i gang for tiden, og ber derfor Eurogruppen, Rådet og ECB om å utøve sine myndigheter på området fullt ut og koordinere sine initiativ på valutakurspolitikken tett.
Mitchells betenkning konstaterer også at husprisene i hele euroområdet de siste 10 årene er steget sterkt, og oppfordrer ECB til nøye å overvåke denne utviklingen som kan ha konsekvenser for reelløkonomien.
Styringen av ECB utvalg kommer dessuten med en rekke bemerkninger i forhold til styringen av sentralbanken, De gjentar sin støtte til ECBs uavhengighet og til opprettholdelsen av målet for Sentralbanken om å sikre prisstabiliteten og bekjempe inflasjonen.
EU-utsendingene mener også, at det i forbindelse med utnevningen av medlemmer til ECBs ledelse kan komme mer demokratisk kontroll og større gjennomsiktighet, hvis Råden ser på flere mulige kandidater, og hvis Parlamentet har mulighet for å godkjenne.
Utvalget gjentar sin oppfordring til at banken offentliggjør et oppsummering av referat fra bankens styresråd.
Endelig ønsker utvalget at ECB skal undersøke årsakene til at antallet av 500-sedler i omløp er steget med 13,2 %.
Situasjonen i euro-området under lupe Dariusz Rosatis (PSE, PL) betenkning om Eurozonen kommer som svar på Kommisjonens årlige rapport fra 2007 om eurosonen, og legger seg meget opp av rapporten om ECB, da de to emnene er tett knyttet.
I Rosa-tiss betenkning er anbefalingene likevel mest rettet mot medlemslandene og Euro-gruppen.
EU-utsendingene i utvalget oppfordrer til at det aktuelle oppsvinget brukes til å utlikne underskudd og bygge opp overskudd samt å forbedre kvaliteten av de offentlige finansene ved å investere i utdannelse, yrkesutdanning, infrastruktur og forskning.
Også denne betenkningen anbefaler at de nasjonale lovgiverne og regulatorer nøye overvåker utviklingen av boligmarkedet, da prisstigningene øker behovet for en forsiktig finanspolitikk.
Ro på med de gyldne håndtrykkene I forhold til lønnsutviklingen peker på utvalget, at lønnsstigningene de siste årene har ligget under veksten i produktiviteten, og understreker at det er behov for en «mer rettferdig fordeling av vekstens goder».
Utvalget oppfordrer aksjonærer og bedriftsledere til å føre en ansvarlig politikk i forhold til lønnpakker og bonuser på toppleder nivå, da de store bonusene og gyldne håndtrykk sender feil signaler og svekker en ansvarlig lønnspolitikk.
Talspersoner:
Dariusz ROSATI (PSE, PL) Gay Mitchell (Ppe-de, IE)