Beskatning av boligen skjer gjennom eiendomsverdisskatten og hovedsskylden, hvor siste også er kjent under betegnelsen hovedsskyld. I alt beløper de to skatter seg til ca. 1 prosent av boligens handelssverdi pr. år.
INNHOLD
* Hvor meget betaler du i samlet skatt for boligen din?
* Hva er den offentlige vurderingen?
* Hvordan klager du over den offentlige vurderingen?
* Hva er eiendomsverdisskatt?
* Hvordan beregnes eiendomsverdisskatten?
* Hva er hovedsskyld?
* Hva betyr skattestoppet for eiendomsskattene?
* Hva betyr skattestoppet for din økonomien?
* Hva er «grønne avgifter»?
Hvor meget betaler du i samlet skatt for boligen din?
Skatten på boligen er sammensatt av tre elementer: eiendomsverdiskatt, hovedskyld og grønne avgifter.
For en gjennomsnittsfamilie på fire personer løper de samlet skattene og avgifter opp i små 26.000 kr. årlig, hvilket svarer til ca. 2.200 kr. pr. måned.
Utgangsspunktet for beregning av eiendomsverdisskatten og hovedsskylden er den offentlige vurderingen av eiendommen, mens de grønne avgiftene beregnes på bakgrunn av forbruket av elektrisitet, vann og varme.
Hva er den offentlige vurderingen?
Den offentlige vurderingen av boligen din foretas av skattevesenet og tar utgangspunkt i de senest handla prisene på eiendommer. I kraft av de senere årenes store prisstigningene ligger vurderingen typisk under eiendommens reelle handelspris.
En oppgjør fra skattevesenet viser at eneboliger i annen halvår av 2005 ble handlet 16 prosent over vurderingen, mens selveierleiligheter ble handlet 24 prosent over vurderingen.
Du kan finne den siste offentlige vurderingen av alle eiendommer på skattevesenets hjemmeside www.skat.dk . Under «velg» i øverst høyre hjørne velger du «eiendomstaksering». Deretter velger du kommune og gate. Vurderingen er splittet opp i dels en samlet vurdering av hele eiendommen, dels grunnverdien.
Fra 2007 forsvinner den årlige reguleringen av eiendomsverdien, hvoretter eiendommer bare vurderes hver annet år. Eneboliger, selveierleiligheter og sommerhus blir vurdert i ulike årstall, mens næringsmessig bygninger vurderes i like årstall.
Hvordan klager du over den offentlige vurderingen?
Er du uenig i skattemyndighetenes vurdering av din eiendommen, kan du klage til den lokale skatteforvaltningen. Klagen skal være skriftlig og være forvaltningen i hende senest 1. juli samme år, som du har mottatt din vurderingen.
Før du klager, kan du se den offentlige vurderingen på tilsvarende eiendommer i din lokalområdet på skattevesenets hjemmeside www.skat.dk . Skattevesenet understreker at det ikke er tilstrekkelig begrunnelse for en klage, at din eiendommen er høyt vurdert enn eksempelvis naboeiendommen. Avgjørende for skattevesenets behandling av klagen er om den offentlige vurderingen ligger høyt enn den reelle handelsprisen.
Hva er eiendomsverdiskatt?
Eiendomsverdiskatten er en skatt på eierboliger i Danmark eller utlandet. Eiendomsverdiskatten avløste i 2000 den gamle leieverdibeskatningen, hvor boligeieren ble beskattet av en anslått leieverdi av boligen.
Den historiske begrunnelsen for beskatning av boliger er, at boligen betraktes som en investering på linje med andre investeringer. Mens du ved investering i eksempelvis obligasjoner mottar et årlig utbytte i form av renter, mottar du utbyttet på boligen din i form av retten til å bo i boligen. For å bevare symmetrien i skattesystemet bør boligen derfor beskattes på linje med andre investeringer, lyder det rent skattetekniske argument.
Eiendomsverdiskatten tilsvares i en fradragsrett på renter av gjeld i boligen og skattefrihet på fortjeneste (avanse) ved salg av boligen.
Hvordan beregnes eiendomsverdiskatten?
Eiendomsverdiskatten beregnes som 1 prosent av boligens offentlige vurdering. Ved boliger kjøpt før 1. juli 1998 gis det et nedslag i skatten på 0,2 prosent. Dessuten gis det attpåtil ett nedslag på 0,4 prosent, som likevel maksimalt kan utgjøre 1.200 kr.. Det siste nedslaget i skatten gis ikke for selveierleiligheter. Overstiger eiendommens verdi 3.040.000 kr., beregnes 3 prosent av den overskytende verdien i eiendomsverdiskatt.
Eiendomsverdiskatten på utenlandske eiendommer beregnes på samme vis. Betaler du en tilsvarende skatt i utlandet, kan du motregne den betalte utenlandske skatt i den danske eiendomsverdiskatten.
Den beregnet eiendomsverdiskatten blir ført på din forskuddsoppgjørelse og betales derfor med 1/12 hver måned.
Hva er hovedskyld?
Hovedskyld, som også er kjent under navnet grunnskatt, er en skatt på jord. Skatten er hittil blitt skrevet ud av både kommune og fylke, men etter kommunereformen skrives ud og kreves den av kommunen. Utgangspunktet for hovedskylden er tomtens vurdering, som den fremgår av den siste offentlige eiendomstakseringen. Grunnskyldspromillen varierer, alt etter hvilken kommune eiendommen er plassert i.
I 2006 lå den laveste grunnskyldspromillen til fylke og kommune på 15,5 i Bov Kommune i Sønderjyllands Amt, mens Trundholm Kommune i Vestsjællands Amt lå på toppen med en grunnskyldspromille på 41,2. Den gjennomsnittlige grunnskyldspromillen lå i 2006 på 27,0.
Hva betyr skattestoppet for eiendomsskattene?
Regjeringen innførte skattestopp i 2002, og det har bremset stigningen i eiendomsverdiskatten, som ikke lengre stiger i takt med boligprisene.
Med skattestoppet beskattes du bare av den laveste verdien av en av følgende vurderinger:
* Eiendomsverdien pr. 1. oktober i inntektsåret
* Eiendomsverdien pr. 1. januar 2001 med tillegg på 5 prosent
* Eiendomsverdien pr. 1. januar 2002.
I kraft av de siste årenes prisstigninger vil langt de mange boligeierne i dag bli beskattet av enten eiendomsverdien pr. 1. januar 2001 med tillegg på 5 prosent eller av eiendomsverdien pr. 1. januar 2002.
Offisiellt er hovedskylden også omfattet av skattestoppet, men da «stoppet» er et tak over den årlige stigningen i skatten, er det på langt sikt ikke tale om et «stopp», men bare om en utjevning. Hovedregelen er, at kommunene samlet sett høyst må la hovedskylden stige med 5-6 prosent årlig. Stiger grunnverdien et enkelt år med 20 prosent for deretter å stige med 2 prosent årlig de følgende tre årene, må hovedskylden altså ikke stige mer enn 5-6 prosent pr. år. Men etter fire år med 5-6 prosents årlig stigning vil hovedskylden det fjerde året utgjøre omtrent det samme beløpet (se skjema).
Hva betyr skattestoppet for din økonomien?
Skattestoppet på eiendomsverdiskatten og utjevningen av hovedskylden har i sakens natur en positiv effekt på boligeiernes økonomi. For en gjennomsnittfamilie på fire personer bosatt i det nevnt huset i Odense betyr skattestoppet en månedlig besparelse på ca. 350 kr.
Omregnet svarer det i 2006 til en rabatt på 19 prosent på eiendomsverdiskatt og hovedskyld.
Utover å påvirke den daglige økonomien påvirker skattestoppet også boligens handelsverdi. Avgjørende for prisen på en bolig er, hvor meget den nye kjøperen skal betale i månedlig husleie. Faller renten, vil en ny eier ha mulighet for å ta opp et større lån i boligen og dermed også kunne betale en høyere pris for boligen. På samme vis gjelder, at hvis boligen blir 350 kr. billigere om måneden på grunn av skattestoppet, vil en ny boligkjøper kunne betale en høyere pris for boligen uten å stige i månedlig ytelse.
I eksemplet med huset fra Odense til 2.495.000 kr. ville en ny kjøper bare ha råd til å betale 2.424.000 kr. for huset, hvis skattestoppet ikke hadde barbert 350 kr. av den månedlige ytelsen. Teoretisk sett betyr skattestoppet derfor at den nye kjøperen har råd til å betale 71.000 kr. mer for huset i kraft av den månedlige besparelsen på 350 kr.
Hva er «grønne avgifter»?
De såkalte grønne avgiftene består av avgifter, som betales i forhold til forbruket av elektrisitet, vann og varme. Avgiftene var tenkt som en atferdsregulerende foranstaltning, som skulle få forbrukerne til å spare på vann og energi. Avgiftene skal betales av både leieboere og eiere og gjelder slik ikke spesiellt for boligeiere.
For en gjennomsnittsfamilie på fire personer i et 135 m2 stort enebolig utgjør avgiftene ca. 7.400 kr. årlig inklusive moms.
Teksten du akkurat har lest er oversatt fra engelsk og kan inneholde opplysninger som ikke gjelder for norske forhold.