• Laster aksjedata...

Selv om bankene er blitt bedre til å gi en hederlig rente på barnesparingskonto, har dine barna likevel utsikt til minst en fordobling av barnesparingen, hvis du hver år investerer innskuddet i aksjer Barnesparing: Lav kurtasjesatser på helt ned til 22 kroner og en lang tidshorisont betyr at du uten verken den store risikoen eller arbeidsinnsats kan fordoble utbetalingen på ungenes barnesparingkontoer, hvis bare du kaster midlene inn på aksjemarkedet i stedet for å la penger stå som kontante innskudd. Ganske visst får du i dag typisk mellom 3 og 4 % i årlig rente på barnesparingen, men sett i forhold til et forventet aksjeutbytte på mellom 6 og 10 % årlig, er aksjer likevel den best investeringen på langt sikt. Innskyter du årlig 3.000 kroner gjennom 12 år, vil sparingen etter 21 år være vokst til 66.726 kroner, hvis du setter penger i banken med en fast årlig rente på 4 %.
Velger du i stedet i å kjøpe aksjer eller aksjebaseret investeringsbevis for penger, har dine barna utsikt til minst å kunne heve det dobbelte beløpet etter 21 år. Kalkulerer du forsiktig med et årlig utbytte på 8 %, vil det etter 21 år stå hele 122.911 kroner på kontoen. Og sett i forhold til utbyttet på danske aksjer siden 1925, er det absolutt ikke urealistisk å satse på 8 % i årlig utbytte. En oppgjør fra tidsskriftet FinansInvest i 1999 utvidet med de siste årenes utbytte viser slik at danske aksjer over den 82 årene lange perioden i gjennomsnitt har levert et utbytte på 10,1 % årlig. Mer bemerkelsesverdigt er likevel, at risikoen sett over et lengre forløp er ytterst beskjeden. Selv om utsvingene kan være store år for år, har de nemlig en tendens til å utjevne seg med tid. Gjort opp over en femårig periode, har investorene slik bare mottatt et negativt utbytte på mellom 0,1 og 10,6 % i 6 ut av 82 år, viser redaksjonens beregninger. Valg av investeringer
Kaster du penger inn på aksjemarkedet, trenger du altså ikke være redd for å «gamble» ungenes sparing vekk, så lenge du investerer bredt og holder deg fra de rene lotto-aksjene. Den mer sikre og enkle metoden er å kjøpe en porsjon investeringsbevis hver år. Ønsker du å investere i danske aksjer, kan du sjekke investeringssfond-kategorien «aksjer Danmark» og finne de avdelingene som greier seg best, f.eks. SEBinvest Danske aksjer eller Jyske Invest Danske aksjer. Kikk etter foreninger med 5 stjerner, høyt utbytte (klikk på fanebladet «utbytter» på kategorisiden) og en høy sharpe ratio (utbytter målt i forhold til risiko – klikk på fanebladet «risiko» – og kikk på kolonnen «sharpe» på kategorisiden). Investeringssfondkategorien «aksjer Danmark» Heretter kjøper du simpelthen for 3.000 kr. investeringssbevis hver år og lar ellers investeringen passe seg selv. Ønsker du at selv å stå for valget av danske aksjer, kjøper du bare kjøpe en ny aksje hver år.
Hold deg som hovedregel fra de små aksjene og invester heller penger i de solide toneangivende selskapene som Danske Bank, Novo, DSV, Coloplast og Topdanmark. Velger du å spre dine investeringene over 8-10 aksjer i OMXC20-indeksen, vil du med stor sannsynlighet ha oppnådd det samme utbyttet som markedet etter 21 år. Samtidig har du spart kostnadene til investeringsfonden på cirka 1,5 % årlig, men må til gjengjeld leve med større utsving i porteføljen inntil du har oppnådd en skikkelig spredning. Barnesparingens verdi etter 21 år Så mye vil barnesparingen være vokst til, hvis du hver år i de første 12 år har innsatt 3.000 kroner, som enten er plassert på en kontantkonto eller investert i aksjer.
Det aktuelle utbyttet på en kontantkonto ligger mellom 3 og 4 % årlig, mens du ved investering i aksjer bør kunne regne med et langsiktig utbytte på 6-10 % årlig. Den siste kolonnen er barnesparingens størrelse etter 21 år – renset for en årlig inflasjon på 2,0 %. Hvem og når? Barnesparingkontoer kan opprettes av foreldre, fosterforeldre, steforeldre samt besteforeldre og skal senest opprettes i den året hvor barnet fyller 14 år. Hvor meget? Du kan høyst innskyte 3.000 kroner årlig og maksimalt 36.000 kroner i alt. Hvor lenge? Bindingsperioden er minst 7 år og perioden utløper sensest, når barnet fyller 21 år. Renter og utbytter på sparingen er skattefritt i bindingsperioden, hvorfor det best betaler seg å la sparingen være bundet til det 21. året.
Teksten du akkurat har lest er oversatt fra engelsk og kan inneholde opplysninger som ikke gjelder for norske forhold.