• Laster aksjedata...

Når de kortsiktige investorene selger ut av aksjene i panikk, kjøper de langsiktige investorene inn til salgspriser.

Mange investorer, ja faktisk nok de fleste – kan glede seg i denne tiden hvor rentene stiger og aksjene faller. De er så heldige, at kortsiktige investorer tilbyr oss sine aksjer til salgspriser – uten de egentlig vet hvorfor.

Salget betyr at de framtidige utbyttene stiger i takt med markedets fall. Og da de fleste har et voksende investeringsbehov, er et synkende marked faktisk en fordel.

Kursene faller og utbyttet stiger
Det er lett nok, når man kikker på en obligasjon: Hvis den nominelle renten er 5 prosent og kursen er 100, ja så er den effektive renten 5 prosent

Hvis kursen faller til 90, stiger den effektive renten – f.eks. til 6 prosent. Nå får investor jo både 5 prosent i rente og 10 kurspoeng i «bonus».

Det er vinnere og tapere i alle sektorene, men det har vi nøytralisert, da vi investerer i dem alle. Nå viser det seg, at trendsveksten utgjøres av den økonomiske veksten og de effektivitetsframgangene som realiseres i virksomheter.

Historisk har reellveksten i vestlige virksomheter vært omkring 7 prosent årlig. Tillegger vi litt inflasjon kommer vi opp på ca. 10 prosent. Utsvingene i aksjemarked er med andre ord bare prisfastsettelsen av denne faktoren.

Man bruker i regelen P/E (Price/Earning), dvs. prisen for en krones overskudd til å angi prisen på aksjemarkedet. Er P/E 10, betyr det at man regner med å få en «aksjerente» på 10 prosent (1/10). Er P/E 20, så blir aksjerenten 5 prosent (1/20) osv.

Når man skal vurdere om et kursfall er en attraktiv mulighet for oppkjøp, må man derfor vurdere om det er et «reelt» fundert fall, som skyldes synkende inntjening i selskapene, eller om det er et fall, som er utløst av tilfeldigheter.

Rykk fram investeringer
Poenget i denne artikkelen er å illustrere, at hvis det ikke er tale om en endret trend i virksomhetenes inntjening, ja så kan man som investor tillate seg å betrakte det som førnevnte obligasjonseksempel.

Hvis kursene faller, så kan man si at man nå får aksjene til et høyere framtidig utbytte, og det er positivt i det lange løpet.

En annen tankevekkende poeng er, at mange investorer med fordel kan overveie å rykke fram investeringer, hvis de vurderer at investeringsklimaet er gunstig.

Som tidligere visst er det dritt for formuen på lang sikt, hvis utbyttet faller (kursene stiger) og man løpende skal investere.

Derfor bør investorer, som i fremtiden skal investere større beløp være meget oppmerksomme på prisfastsettelsen i dag. Det kan være attraktivt å rykke fram investeringene til i dag fremfor å vente og risikere at kursene er steget.

I praksis rykkes fram investeringer ved at man låner penger og investerer i dag. Den framtidige inntekten anvendes så til reduksjon av gjelden.

Tid, tid og tid
Det er bare tre ting, som er viktige, når man investerer – og det er tid, tid og tid. Hvis man har styr, på når man har penger og når man skal bruke penger, så kan man betrakte kursutslagene som noe positivt.

Da kan man nemlig utnytte at «alle de andre» kjøper og selger på alle mulige og særlig umulige tidspunkt som følge av hysteri og avisoverskrifter.
Teksten du akkurat har lest er oversatt fra engelsk og kan inneholde opplysninger som ikke gjelder for norske forhold.