Det skjer det samme hvert eneste gangen, som er skred i aksjekursene, så stiger omsetningen og inntjeningen. Fondsbørsen har nettopp meddelt at de har hatt rekord-omsetning i august måned og aksjedealer har derfor rekordinntjening, mens investorene bare har satt rekord i neglebiting.
Troika spinner gull på frykt
Det en troika, som lever av din og min usikkerhet:
1.
Aksjerådgiveren
Det er gått så langt, så det i nyhetmailer fra flere såkalte aksjerådgivere ble tala om «pene» kursfall, den natta hvor japanske aksjer falt 4,5 prosent «Pæne» kursfall? Alene å bruke den vendingen om noen av de største formuetapene i flere år som er notert på en enkelt dag! Men det blir verre enda, fordi aksjepusherne er ikke de eneste, som gleder seg.
2.
Aksjeguruen
den andre deltakeren i troikaen er aksjeguruen. Og han er med sikkerhet den, som har dårligst samvittighet, fordi de to andre deltakerne ikke alltid forstår, noe som foregår.
Aksjeguruen har en helt særlig status, som den som kan spå om framtiden og kommer med anbefalinger på både 1, 3 og 12 måneders sikt med stor akkuratesse, selv om alle vet at det er vanskeligere å spå om aksjer enn det er å spå om været.
Den særlige statusen kommer av at disse forutsigelsene er fullstendig risikofri, aldri blir etterprøvd og bare svinger seg om matadorpenger.
Det har for øvrig alltid undret meg, hvorfor aksjeguruer ikke får utlevert en pose riktige penger og ikke bare et tekstbehandlingsprogram. Er det ikke ressurstap?
Når det går forrykende på aksjemarkedet lyder guruenes «the sky isene the limit» – og som nå, da uroen midt i august var på sitt høyet, lød det » at aksjer lett kunne falle 20 prosent». Hvoretter de steg 5-10 prosent!
Disse metodiske uttalelsene som nesten alltid går i markedets øyeblikkelige retning øker bare kursbevegelsene og omsetningen.
3.
Budbringeren
Aviser lever som bekendt av å selge aviser – eller i våre tidsalder i hvert fall av å ha lesere – på papir eller på skjerm. Så det er «gefund Fressen», når det er kaos i finansverdenen. Det er noe, som selger aviser – og annonser.
Min erfaring sier meg, at når det har vært en 4-5 blodrøde forsider med aksjekursfall, så kan man lage tiårets best investering.
Men så kjølig kan den vanlige avisleseren/investor i sakens natur ikke oversette gjentatt avisforsider med skriftstørrelser og et fargevalg, som matcher et terrorangrep.
de fleste dagsavisene med respekt for seg selv har også et aksjespill minst en gang om året. Med fine premier – som gøy nok er sponset av en bank med en velsmurt og veltalende børsmeklerfunksjon.
Det meste av året bruker lørdagsavisene ellers spalteplassen på å fortelle investorene hvordan de kan forbedre sin økonomi og lage noen fornuftige langsiktige investeringer.
Aksjespill kunne med likeså stor rett annonseres som: «Oppvarming til spillegalskap – se side 10». Paradokset er til å få øye på.
Hvis de daglige bevegelsene i aksjemarkedet fortsetter med å hoppe opp og ned, så setter ikke bare bonusene i børsmeklerbransjen rekord i 2007.
Også annonseinntekter på nettsavisenes næringslivssider vil sette nye rekorder, fordi halvdelen av den mannlige befolkningen like skal inn og sjekke – ikke stillingen i Supersligaen – men hvordan Nasdaq lukket.
Og te Winner iser: Troikaen. Taperen må du selv gjette.
Tre gode råd
Og her står leseren sånn som «Pal alene i verden».
Det finnes ingen perfekte råd, når vi taler om framtid, men man kan likevel bruke tre slags beskyttelse mot å stå tilbake som Maren Malkeko – mens de andre ler.
1. Meld deg inn i Dansk Aktionærforening – selv om gudene må undre seg over hvorfor de vil knyttes med aksjespill. Her kan man lære, at man intet får forært på de finansielle markedene og at man alltid skal tenke holdbart.
2. Kjøp evt. en indeksinvesteringsfond i europeiske aksjer – eller et annen investeringsprodukt med lang bevislig historikk – og behold dem til du skal bruke pengene.
3. Glem alt om markedene – du har ikke Kinamanns sjanse for å slå de profesjonelle – som jo alltid er din motpart. Nesten hvert gang du kjøper noe, er det en fulltime profesjonell, som er selger. Tenk over det.
Teksten du akkurat har lest er oversatt fra engelsk og kan inneholde opplysninger som ikke gjelder for norske forhold.
Spådamer og klarsynte tjenester spår økonomi