Nordmenn slår stadig nye rekorder når det kommer til hvor mye penger vi bruker på ferie, og det er hovedsaklig de sørlige landene i Europa som er favorittene blant Ola og Kari Nordmann. Men slike ferier koster også en god del penger, og et sted må man jo hente de pengene man trenger for å finansiere ferien sin. Vi har samlet åtte gode tips for å gjøre ferien din billigere enn den kunne vært i utgangspunktet.
1. Dra utenfor sesongen. Noen feriedestinasjoner har helt klare høysesonger som det kan være svært økonomisk gunstig å dra utenfor.
2. Planlegg reisen i god tid. Flybilletter og hotellopphold blir svært ofte dyrere jo nærmere avreise du kommer.
3. Sett opp et reisebudsjett. Her inkluderer du alle utgifter du vet at du kommer til å ha, i tillegg til en post i reisebudsjettet som du kaller «uforutsette utgifter». Dette skal være en post med et realistisk tall slik at du ikke går på en smell.
4. Har du is i magen; kjøp restplassferie. Restplass er en type ferie som man får muligheten til å kjøpe på grunn av at alle plassene på et fly og/eller et hotell ikke er fylt opp. Slike ferier blir solgt til spottpris når høysesongen nærmer seg i Sydenlandene.
5. Benytt deg av offentlig transport til og fra steder du kanskje ville brukt taxi ellers. Mange sliter med høye transportregninger når de er på ferie, noe som egentlig er helt uten mål og mening. Offentlig transport er generelt svært utviklet i europeiske land, så det er ikke på inneffektivitet det skal skorte.
6. Bruk rabattordninger. Som student, pensjonist og i flertall får man som regel diverse rabatter på typiske turistattraksjoner. Men du skal passe på at det ikke alltid går automatikk i at du får rabattordningene du har krav på med mindre du selv går aktivt inn for å spørre.
7. Også når det kommer til mat og drikke kan du spare veldig mye penger. Det å gå på lokale restauranter litt i skyggen av de typiske turistplassene kan du spare mye penger på. I Spania har det blitt populært å lære opp de ansatte i nordiske språk som svensk, dansk og norsk for å få så mye pengesterke kunder som mulig. En hovedregel er at det ikke er økonomisk smart å velge disse restaurantene.
8. Husk alltid å ha minst to kredittkort med på reisen slik at du kan finansiere hverdagslige ting selv om det ene kredittkortet av ulike årsaker ikke skal fungere lengre. Pass også på at disse kortene er utstedt hos forskjellige banker slik at man ikke sitter der uten penger om den ene banken har problemer over en tidsperiode.