Selv om den amerikanske regjeringens inngrep i det kriserammede eiendomsmarkedet mandag sendte europeiske bankaksjer oppover, løser det ikke Europas problemer på lengre sikt.
Europas finansministrer står overfor en barsk historisk test, når det handler om å styre gjennom den aktuelle økonomiske krisen. For selv om den amerikanske regjeringens inngrep i det kriserammede eiendomsmarkedet i helgen mandag ga en smule ny optimisme på børsene utover Europa, så endrer det intet ved at EU-landenes økonomier befinner seg i en «ekstremt usikker situasjon».
Det sier økonomen Nicolas Veron fra den økonomiske tenketanken Bruegel i Brussel til Berlingske Business.
«Det er klart at helgens aksjon i USA gir en viss lettelse, fordi den fjernet den siste tvilen om hvor vidt den amerikanske regjeringen av ideologiske grunner ville holde seg tilbake med å holde hånda under boligmarkedet. Men omvendt betyr det bestemt ikke at man kan avblåse krisen», sier Veron.
Bratte fall og nedgang
Han peker på at krisen på boligmarkedene akkurat nå synes å være ved å ta fart også i Frankrike og Italia, som dermed vil stå overfor de samme problemene, som man ser i land som Storbritannia, Irland, Spania, Danmark og de baltiske landene, Estland, Latvia og Litauen.
I alle disse landene har man sett hvordan bratte fall på eiendomsmarkedene har påvirket landenes økonomier i form av abrupt nedgang i byggebransjen og markant lavere privatforbruk.
«Derfor vil vi i den kommende tiden antagelig se fornye oppfordringer fra Frankrike og Italia til ECB (Den Europeisk Sentralbank. red. ) om å senke renten. Men det vil bli møtt med stor motstand fra for eksempel Tyskland, hvor eiendomsmarkedet slett ikke har vært så oppustet som andre steder», sier Nicolas Veron.
Både i Frankrike og Italia har regjeringene i flere år vendt det døve øret til oppfordringer fra EU-kommisjonen i Brussel og fra ECB i Frankfurt om å bringe orden i sine offentlige finanser, imens økonomien utviklet seg positivt.
Derfor har de to landene ikke det samme spillerommet, som for eksempel den spanske regjeringen, som i siste måned offentliggjorde en plan, som inneholder på 20 mrd. euro – små 150 mrd. kr. – til huskjøpere og mindre virksomheter.
Finansmøte i Nice
I første omgang venter man i EU-landene på å høre hva ECB-sjefen Jean-Claude Trichet har å si når han onsdag taler i Europaparlamentets finansutvalg. Og deretter vil debatten fortsette når EUs finansministrer fredag og lørdag møtes til uformelt finansministermøte i Nice.
«Det allervigtige for Europa akkurat nå er at man unngår feil politiske beslutninger. Men den slags er jo langt vanskeligere på et tidspunkt, hvor økonomien går nedover, enn det er, når det er framgang. Og det, som er bekymrende, er at det ikke synes å være noe felles politisk fotslag i forhold til hvordan man skal forholde seg til krisen», sier Nicolas Veron.
Han forutser for øvrig at man neppe har sett de siste bankkrakkene i Europa med bakgrunn i kredittkrisen.
«Mens de britiske bankene synes å ha vært raske til å gjøre opp tapene sine, ligger det en betydelig fare i de fleste ikkebørsnoterte banker og sparebanker, som man finner i land som Frankrike, Tyskland, Spania og Italia», sier Veron.