• Laster aksjedata...

Kjøp aksjer i perioder med uro, og fordoble utbyttet. Det gjør ondt, men det virker.
Den langsiktige investoren kan fordoble sitt utbytte ved aksjekjøp i perioder med stor uro og overreaksjoner, viser en analyse. Men det gjelder bare for den masochistiske investoren med hang til smerte.
Konklusjonen er klar: Investorer, som utnytter en korreksjon på aksjemarkedet til å kjøpe aksjer, vil i gjennomsnitt fordoble sitt utbytte på 1, 2 og 3 års horisonter. Det viser ny analyse av data tilbake til 1950.
I analysen identifiseres perioder, som etter våre best overbevisning, er sammenlignbare med den utviklingen vi opplever i disse dagene.
I alt har vi identifisert åtte perioder, hvor det er skjedd en korreksjon på mer enn 10 % i en periode, hvor veksten i økonomien er på eller over trenden.
Korreksjonene er inntruffet i 1957, 1962, 1966, 1987, 1990, 1994, 1997 og i 1998.
Siden 1950 har aksjer gitt et utbytte på godt 9 % i gjennomsnitt på 1 års horisont. Kjøp under en korreksjon på et strukturelt stigende marked vil derimot i gjennomsnitt over de åtte ovennevnte periodene ha gitt hele 24 %.
Målt på 2 og 3 års horisonter gjentar bildet seg.
Konklusjonen gjelder for alle åtte perioder. Analysen er samtidig entydig, idet ingen av de åtte observasjonene har gitt et tap verken på 1, 2 eller 3 års sikt.
En omregning av de gjennomsnittlige utbyttene til pro anno utbytter viser at det oppnådd merutbyttet er størst i år 1 etter korreksjonen og avtagende i år 2 og år 3.
Prisfastsettelsen ikke avgjørende!
Det er samtidig bemerkelsesverdig, at utbyttene på 1, 2 eller 3 års sikt er uavhengige av prisfastsettelsen av aksjemarkedet på tidspunktet for korreksjonen.
Selv i perioder, hvor aksjene fundamentalt sett har vært dyre, som tilfellet i 1997 og 1998, gir et kjøp under en korreksjon et markant forbedret utbytte på 1, 2 og 3 års sikt.
Merutbyttet skapes av overreaksjon. Muligheten for å oppnå et merutbytte er til stede for investoren, som går mot strømmen og kjøper, når alle kan se dommedag like om hjørnet.
Men hvorfor reagerer flertallet av investorene som de gjør, selv om det historisk sett gjelder om å forholde seg til fakta og ikke la seg gripe av den psykologiske stemningen?
Det gjør fysisk ondt å være Rasmus Modsat
James Montier, strateg fra investeringsbanken Dresdner Kleinwort, var den første til å inndra en analyse foretatt av to nevropsykologer, Eisenberg og Lieberman, i forståelsen av den irrasjonelle åkeren hos investorene.
Eisenberger og Lieberman har påvist, at sosial smerte, som oppstår ved ikke å være en del av flertallet, registreres i presis samme del av hjernen som reell fysisk smerte. Å gå imot markedet og kjøpe aksjer, når alle andre trykker panisk på sælg-knappen, vil svare til å få oppkastet beina.
Nevrospsykologenes analyse gir oss dermed en vitenskapelig forklaring på hvorfor de private investorene selger på bunnen og kjøper på toppen – altså handler med retningen i markedet og derigjennom sikrer seg et utbytte under markedsgjennomsnittet.
Kjøp på korreksjonen – ja, men hva?
Er det så de aksjene, som falt mye man skal kjøpe? Kanskje på kort sikt, men på lang sikt er det nødvendig med en mer nyansert vurdering.
Hvis man ønsker å utnytte en korreksjon til å kjøpe aksjer, bør den langsiktige investoren stadig være oppmerksom på en avgjørende ting – nemlig prisfastsettelsen.
Når aksjesmarkedet faller, vil det ofte være store forskjeller på tvers av geografi. Dette har også vært tilfellet med hensyn til geografien, idet de kraftigste falla har vært på de eksotiske markedene. Det er imidlertid ikke disse aksjene man skal kjøpe.
Med utsikt til en mer normal verden med hensyn til vekst og rentenivå, fra historisk henholdsvis høy og lave nivå, vil de mindre spennende, men mer stabile selskap i Europa og USA være å foretrekke.
Den indre masochisten blir belønnet på sikt
Den kortsiktige utviklingen på aksjesmarkedet er vanskelig å spå om. Det er ikke sikkert, korreksjonen er der borte enda. Men vi vurderer at nye fall på markedet vil være en mulighet for å gjøre en god langsiktig investering.
Vi forventer at usikkerheten på sikt avtar og et bilde av en avtagende, men tross alt normal, global vekst vil danne seg. Derfor gjelder det om å finne den indre masochisten fram og bite smerten i seg – belønningen kommer på sikt.
Sånn har vi gjort
Ved å analysere månedlige data tilbake fra 1950 for USA (S&P 500) og ukentlige data fra 1986 for Europa (DJ Euro Stoxx 50), har vi identifisert 8 kursmæssig korreksjoner av positive aksjemarked.
Formuepleie definerer en korreksjon som:
1.
et kursfall på 10 prosent eller mer
2. som skjer innenfor en periode av 3 måneder
3. i et langsiktig strukturelt positivt aksjemarked som er karakterisert ved perioder med vekst i økonomien på eller over trend
De etterfølgende utbyttene på 1, 2 og 3 års sikt er beregnet på månedlige observasjoner og dermed vil utbyttene reelt sett være større såfremt det måles på daglige utbytter.
Teksten du akkurat har lest er oversatt fra engelsk og kan inneholde opplysninger som ikke gjelder for norske forhold.
Spådamer og klarsynte tjenester