• Laster aksjedata...

Gode elvaner er den direkte veien til lavere elregning og renere miljø.
I denne artikkelen vil jeg gi inspirasjon og råd til hvordan du griper det an. Langt de mange familiene kan skjære 10 % av forbruket vekk – uten å senke komforten. Og det kan lett bli til kr. 400-700 eller mer lik ned i lommen. Overflødig energiforbruk skyldes ofte dårlige vaner – og det kan endres!
Ovn:
Alt, som skal ha samme tilberedningstemperatur, kan du sette i ovnen samtidig. Hvis f.eks. kjøtt eller fisker tilberedes samtidig med poteter og dessertkake, kan det spares ca. 60 % på strømforbruket.
Du skal ikke være redd for at rettene tar smaker av hverandre, så fyll alltid ovnen opp, når du har den i bruk, og spar energi.
Det kan også spares på energien ved å utnytte for- og ettervarmen ved å sette alle retter og bakverk i den kalde ovnen. Heretter stiller inn du temperaturen. Etter den tilberedningstiden som fremgår av oppskriften, slukkes ovnen. La maten stå i ovnen i attpåtil 5-10 minutter. Det sparer 10-25 % elektrisitet uten å gå på kompromiss med matens kvalitet.
Når du baker småkaker og bløtkakebunner, får du likevel det best resultatet, hvis de settes i en varm ovn.
Det er også en god ide å bruke en mindre ovnsform til dine steke. Det gir en mindre overflatefordamping og en nedsettelse av strømforbruket.
Kokeplate:
Spar elektrisitet ved å stille inn kokeplaten riktig. Du bringer maten i kok på høyeste trinn. Deretter kokes videre på lavest mulige trinn, uten maten går av kok.
Når du koker, skal du ha det riktige utstyret. Grytens eller pannens bunn skal være flat. Hvis bunnen er skjev eller bulkete, brukes det lett opp til 50 % mer elektrisitet. Hvis en gryte på 16 cm settes på en 18 cm kokeplate på høyeste trinn brukes ca. 25 % mer elektrisitet.
Pasta, ris, poteter, grønnsaker og egg kan du koke i langt mindre vann, enn de mange pleiene. Jo mindre vann, som skal varmes opp, jo mindre blir strømforbruket. Det kan spares 30 % elektrisitet ved koking av poteter med litt vann i stedet for den tradisjonelle metoden, hvor potetene er helt dekka.
Bruk alltid lokk på gryten og sørg for at det lukker tett. Uten lokk brukes det tre ganger mer elektrisitet.
Utnytt også ettervarmen på kokeplaten. En vanlig kokeplate er varm, lenge etter den er slukket. Den varme kan du utnytte ved å slukke 5-10 minutter, før maten er helt ferdig.
Hvis det er mulig, så tilbered maten på kokeplaten eller i mikroovnen i stedet for i ovnen. Det gir opp til 70 % strømsparing.
Mikrobølgeovn:
Du kan spare elektrisitet ved å tilberede små porsjoner i mikrobølgeovnen i stedet for på kokeplate, og hvis mikrobølgeovnen brukes i stedet for en vanlig ovn, kan strømsparingen nå helt opp på 75 %.
Når du koker grønnsaker o.l., skal det bare brukes små mengder vann. Jo mindre vann – jo mindre strømforbruk.
Ofte kan vannet helt unnværes.
Mange bruker mikrobølgeovnen til opptining, fordi det er raskt. Men det bruker energi. Tine derfor opp i kjøleskapet.
Strømforbruket blir mindre, når du fordeler maten jevnt og du bruker så store fat som mulig. Jo «flatere» temmelig, jo kortere tid krever det å tilberede maten. Runde eller ovale fat med flat bunn er best.
Det er også viktig å dekke maten til med plastlokk, mikrofilmer, en tallerken eller annen egnet materiale. Det holder på varmen, sparer energi og letter rengjøringen.
Teksten du akkurat har lest er oversatt fra engelsk og kan inneholde opplysninger som ikke gjelder for norske forhold.