De samlet kostnadene ved å bo i egen hus består av utgifter til drift, renter og avdrag. I en tradisjonell familiebolig utgjør driftskostnadene cirka en tredjedel, mens renter og avdrag tegner seg for resten.
INNHOLD
* Hvor meget skal du betale i samlet husleie?
* Hva skal du betale på hypoteklånet?
* Hvor meget koster boliglånet?
* Hvor meget skal du betale for den samlet finansieringen?
* Hva koster driften av boligen?
* Hva koster det å bo selvseierleilighet?
* Hvilken oppvarmingsform er billigst?
* Hva løper elregningen opp i?
* Hvor meget skal du av med i boligskatter?
* Hva koster forsikring?
* Hvor meget koster vedlikehold?
* Hvilke andre utgifter skal du regne med?
Ældre villa Hvor meget skal du betale i samlet husleie?
Ved en normal utbetaling på 5 prosent og en handelspris på omkring 2,5 mill. kr. bør du som tommelfingerregel regne med at din samlet nettohusleien kravler opp på 7-8 prosent av boligens handelspris.
For en standardbolig til 2.495.000 kr. i Odense utgjør de samlet utgiftene til forbruksavgifter, vedlikehold, forsikring, skatter, renter og avdrag m.v. ca. 16.400 kr. månedligt, når boligen finansieres med et tradisjonelt med fastrente lån til 5 prosent (kurs pr. 1.11.06). Dermed utgjør den samlet nettoboligutgiften ca. 7,9 prosent av handelsverdien.
Hva skal du betale på hypoteklånet?
Prisen på et hypoteklån bestemmes av den aktuelle renten og av lånetypen. Et tradisjonelt med fastrente lån er dyrest, da du er sikret mot rentestigninger og samtidig kan dra fordel av et større rentefall gjennom en låneomlegging. For standardboligen i Odense til 2.495.000 kr. gir forskjellige lånetyper dette resultatet:
* Med fastrente lån: Netto-renter og avdrag på et med fastrente lån utgjør ca. 4,2 prosent av handelsprisen.
* Rentetak: Ønsker du en litt lavere ytelse, kan du velge et lån med rentetak, hvor nettoytelsen ligger på ca. 4 prosent av handelsprisen.
* Variabel forrentet lån: Ett variabelt forrentet lån (F1) er litt billigere, da du som låntar bærer en risiko for høyere husleie, hvis renten skulle stige. Netto-kostnadene utgjør ca. 3,9 prosent av handelsprisen.
* Avdragsfritt og med fastrente lån: Med et med fastrente lån med avdragsfrihet har du mulighet for å utsette avdragene i 10 år. Avdragfriheten betyr at første års nettoytelse havner helt nede på ca. 3 prosent av handelsprisen.
* Avdragsfritt og variabelt forrentet lån: Den ultimat laveste nettoytelsen får du med et avdragsfritt og variabel forrentet lån (F1). Her er den årlige nettoytelsen 2,4 prosent av handelsprisen.
Hvor meget koster boliglånet?
Den såkalte restfinansieringen finansieres typisk av enten et boliglån i banken eller et selgerpantebrev. Renten ligger Aktuelt på 7-8 prosent, og lånet kan nedbetales over 20-30 år. Med en variabel rente på 7 prosent blir nettoytelsen på boligen i Odense ca. 0,9 prosent av handelsverdien.
Vær oppmerksom på at bankene beregner forskjellige rentesatser på boliglån og gebyr for opprettelsen.
Hvor meget skal du betale for den samlet finansieringen?
Med det aktuelle rentenivået (pr. 1.11.06) skal du regne med å bruke mellom 3,2 og 5,1 prosent av boligens handelsverdi til nettorenter og eventuelle avdrag.
For boligen i Odense med en salgspris på 2.495.000 kr. blir utgiften mellom 6.700 og 10.600 kr. om måneden i renter og eventuelle avdrag, avhengigt av lånetype.
Hva koster driften av boligen?
Enda du betaler boligen din kontant og ikke tar opp lån i den, skal du likevel av med en månedlig husleie, som dekker utgiftene til drift av boligen.
For boligen i Odense utgjør utgiftene ca. 5.800 kr. månedligt, dvs. ca. 69.000 kr. årlig. Beløpet omfatter forbruksavgifter som elektrisitet, vann og varme og dessuten utgifter til skatter, forsikring, vedlikehold, skorsteinfei, renovasjon, antenneavgift m.v.
Som en tommelfingerregel bør du kalkulere med at driftsutgifter for et eldre hus i familieklassen utgjør ca. 2,8 prosent av boligens handelsverdi.
Hva koster det å bo selveierleilighet?
Bor du i selvseierleilighet, er utgiftsnivået ikke markant annerledes. Typisk skal du betale litt mer i fellesutgifter, enn du ellers skulle avsette til vedlikehold av et mindre hus. Derimot er grunnskatten lavere på en selveierleilighet enn på et enebolig. Utgifter til varme, fellesantenne og internettforbindelse er som hovedregel lavere i en leilighet enn i et frittliggende enebolig.
Hvilken oppvarmingsform er billigst?
Fjernvarme er den billigste oppvarmingsformen, mens oppvarming med oljesfyr gjennomsnittlig er den dyreste løsningen. Har du adgang til billig tre, vil en effektiv vedsovn likevel kunne konkurrere med den billigste prisen på fjernvarme.
For et standardsenebolig på 135 m2 er utgiftene for forskjellige oppvarmingsformer som følger:
* Fjernvarme: Oppvarming og varmt vann koster i 2006 årlig cirka 14.600 kr. inklusive den fast avgiften. Den gjennomsnittlige prisen på fjernvarme dekker over store forskjeller fra område til område.
* Naturgass: Oppvarming med naturgass koster ca. 18.700 kr. årlig, men også her er det tale om betydelige prisforskjeller, avhengigt av leverandør og individuelt avtalte priser.
* Fyringsolje: Fyring med olje er den dyreste oppvarmingsformen, da energiinnholdet i olje normalt bare utnyttes med 80-90 prosent, og prisen på fyringsolje er steget kraftigt. Regn med en årlig utgift på 22.800 kr. til kjøp av olje.
* Brenne: Gjort opp i energienheter ligger brenne prismessigt på nivå med fjernvarme, hvis brenne er tørt og kjøpt inn til markedspriser.
Hva løper elregningen opp i?
Med et årlig gjennomsnittsforbruk på 5.600 kWh og en kraftigt stigende elpris er elregningen blitt en av de tunge postene på budsjettet. For en familie på fire personer skal du regne med en årlig utgift på omkring 10.000 kr. med en elpris i nivået 1,70 kr. pr. kWh.
Hvor meget skal du av med i boligskatter?
Skatten på en eierbolig er sammensatt av eiendomsverdiskatt og grunnskatt. For huset i Odense beløper den samlet skatten seg til ca. 18.000 kr. årlig.
Les mer i Bolius Fakta: Beskatning av eierboliger (eiendomsverdiskatt og grunnskatt)
Hva koster forsikring?
En husforsikring er for langt de mange boligeierne obligatorisk, da panthavere ikke vil akseptere utlån med sikkerhet i eiendommen uten en forsikring. Prisen er avhengig av husets størrelse, takdekning og alder. Dessuten svinger prisene fra selskap til selskap med gruppe- og fagbaseret ordninger som de billigste. Prisene spenner fra 2.000 til 5.000 kr. årlig. Undersøk derfor om du i kraft av din jobben eller fag har mulighet for å tegne en billigere forsikring.
For huset i Odense har vi satt forsikringsutgiften til et gjennomsnitt av premien i tre store selskap, hvilket utgjør 3.942 kr. årlig.
Hvor meget koster vedlikehold?
Uansett husets alder bør du avsette et vis beløp til vedlikehold. Utgiften avhenger av hvor meget du selv kan ordne, og av husets alder. Med utgifter til maling, besøk i byggemarkedet og håndverkere taler meget for at du ikke bør regne med temmelig mer mindre enn 75 kr. årlig pr. m2, hvilket svarer til ca. 10.000 kr. årlig. Dit kommer utgifter til vedlikehold å ha i form av gjødsel, planter m.v.
Hvilke andre utgifter skal du regne med?
Utover ovennevnte utgifter bør du kalkulere med utgifter til renovasjon, eventuell grunneierforening, skorsteinfei, antenneavgift samt andre løpende utgifter på boligen.
For boligen i Odense er beløpet ca. 4.000 kr. årlig
Teksten du akkurat har lest er oversatt fra engelsk og kan inneholde opplysninger som ikke gjelder for norske forhold.