• Laster aksjedata...

Slik handler du aksjer
Det er nå så enkelt å handle aksjer på internett at nesten alle gjør det. Vi viser her hvordan du handler aksjer på nettet.
For å handle aksjer over Internett må du først opprette en VPS-konto hos din internettmegler. Dette er en konto som registrerer all informasjon om dine aksjer hos Verdipapir-sentralen. Så må du også opprette en depotkonto hvor du overfører de pengene du ønsker å kjøpe aksjer for. Du kan også handle på kreditt.
Etter at du har registrert deg hos en internettmegler, vil du få tilsendt brukernavn og passord som gjør at du kan begynne å handle aksjer fra din egen pc.
For å handle med aksjer trenger du en VPS-konto i Verdipapirsentralen. Du kan få hjelp til å åpne denne kontoen om du kontakter banken din. Til VPS-kontoen din vil det bli koblet en depotkonto som vil bli belastet for kjøp av aksjer, og som vil bli godskrevet penger etter salg og utbytte av aksjene dine. Handler du via internett åpner du et askjedepot i den banken eller hos den fondsforvalteren du handler gjennom.
Hvor går jeg for å handle aksjer?
Begynn med å undersøke hvilke tjenester din bank kan tilby. Sammenlign prisene du får med prisene fra andre banker før du bestemmer deg. Mange banker har av og til kampanjer med svært lav kurtasje, og for en småsparer kan størrelsen på kurtasjen være viktig for å få fortjeneste.
Hvis du ønsker å handle aksjer via internett vil du hos alle som tilbyr dette ha muligheten til å handle aksjer via en internettbasert tjeneste. I tillegg kan du som regel også benytte en realtidsapplikasjon som gir en del fordeler, spesielt når det gjelder rask tilgang på informasjon og funksjonalitet.
Men du bør vel ikke handle aksjer, bare fordi det er lav kurtasje?
– Det har du veldig rett i. Men dette dreier seg mer om at hvis en først har bestemt seg for å handle, så er det smart å gjøre det der kurtasjen er lav, sier Andersson videre til HegnarOnline.
SkandiaBanken har nå 35.000 aksjehandelskunder, hvorav 5.980 kom til fra april i fjor til samme måned i år.
Den typiske aksjehandler er en ung, teknisk utdannet mann. Men med utviklingen av internettbasert handel har kundegruppen også utviklet seg. Den nye aksjehandler er like gjerne lærer og industriarbeider som økonom eller megler.
Mange mener at fondsforvalterne tar seg for godt betalt. Med de mulighetene man har til å handle aksjer over nett til en billig avgift, er det da ikke like greit å investere direkte på børsen? – Det finnes utrolig mange dårlige produkter. Som privatperson er det veldig vanskelig å skrelle disse produktene fra hverandre og se hva som er best, forteller administrerende direktør Marius Lund i investeringsrådgivningsselskapet Totalvekst.
Om kjøp og salg
Når du kjøper aksjer bør du vite at du selv kan bestemme hvor mye du er villig til å gi for en aksje. Alternativt kan du overlate til megler å kjøpe til «best mulig» kurs. Megler har da plikt på seg til å kjøpe samme dag, men til den kurs megler selv tror er en gunstig pris. Husk at du må ha pengene klar i løpet av to til tre dager etter at kjøpet er foretatt.
Er du hobbyinvestor spiller det i utgangspunktet ingen rolle hvem du handler aksjer hos. Velg nettmegleren som er billigst og best for ditt behov. Over tid vil forventet avkastning bli høyere med lav kurtasje. Spesielt når du handler for mindre beløp.
Det kan være en fordel å ha flere nettmeglere samtidig dersom du handler for både små og store beløp. Du betaler bare kurtasje når du handler aksjer.
De mest ekstreme av dagens aksjeinvestorer er nok de som kalles «daytraderne». Deres mål er ikke å eie aksjer, men å kjøpe og selge før dagen er slutt, gjerne flere ganger, gjerne aksjer i det samme selskapet.
Komme i gang. Det er ikke mye som skal til for å bli aksjeinvestor på nett. Du bør kikke litt på nettstedene til de mest aktuelle nettmeglerne, og velge en av dem.
Ikke la deg skremme av mange tilbud om avansert programvare med «eget meglerbord på din egen skjerm» og lignende.
Du starter med å ta kontakt med en nettmegler, registrerer deg, setter en avtalt pengesum inn i nettbanken til nettmegleren, og du er klar. Nå er det opp til deg om du vil kjøpe og selge daglig, eller om du vil ta det roligere og handle ikke fullt så ofte.
Er det risikofritt å handle med aksjer?
Nei! En historisk god kursutvikling og avkastning er ingen garanti for at aksjen skal fortsette med en positiv utvikling. Aksjehandel er en risikosport, men ved å hente inn informasjon om et selskap, og vurdere denne informasjonen grundig, kan man redusere risikoen. Som andre risikosporter krever aksjehandel en del kompetanse. Denne kompetansen kan du selvfølgelig skaffe deg. Men vi råder deg til å ikke bruke penger du ikke kan tåle å tape til å handle med aksjer.
Å handle aksjer krever kunnskap
Mange mener at fondsforvalterne tar seg for godt betalt. Med de mulighetene man har til å handle aksjer over nett til en billig avgift, er det ikke da like greit å investere direkte på børsen?
– Direkteinvesteringer i aksjer kan være spennende, lærerikt og lønnsomt, men krever samtidig mer egeninnsats og kunnskap enn det å kjøpe andeler i et aksjefond. Det er enkelte utfordringer knyttet til det å lykkes som aksjeforvalter. I aksjer, som i fond, er det ingen som vet på forhånd hvilke som vil gjøre det godt, og hvilke som vil gjøre det dårlig. Dernest tror jeg mange vil si at kjøp av utenlandske enkeltaksjer blir litt for krevende hva angår kunnskap og innsikt, sier Ruud.
VPS kan nå tilby et system som formidler investors ordre om kjøp og salg av aksjer. Dette tilbys som en integrert del av VPS Investortjenester.  Alle finansforetak med konsesjon som verdipapirforetak, eller som samarbeider med et verdipapirforetak kan kjøpe denne tilleggsmodulen. Tjenesten inneholder alt investor trenger for å handle: Kursinformasjon, markedsoversikt, nyheter fra Oslo Børs, ordrehistorikk mm.
VPS Investortjenester tilbyr dermed investor mulighet til å handle både aksjer og fondsandeler på et sted, og samtidig ha oversikt over alle sine verdipapirbeholdninger på kryss av sine kontoførere.
De fleste som har aksjer velger å sitte lenge med aksjeporteføljen sin. Kun de færreste bytter og forvalter aktivt mellom aksjene.
– Vi ser at menn i 30-40-årsalderen er aktive på å handle mye. Men de fleste som har aksjer har kun et eller to selskap, påpeker Tollefsen.