02-06-2008
«Etter ti måneder har vi enda ikke sett slutten på krisen. Tvert imot sprer problemene seg til andre sektorer». Slik beskrev den franske EU-utsending Pervenche Berès, som er formann for utvalget om Økonomi og Valuta, den aktuelle krisen på de internasjonale finansmarkedene. EU-utsendingene Ieke vanne Burg og Margarita Starkeviciute forsnakket oss om sitt syn på den aktuelle situasjonen samt om sine forventninger til framtiden.
Margarita Starkeviciute Demokrater for Europa, Litauen):
«Enhver destabiliserende faktor i det finansielle systemet har innflytelse på hele økonomien. Det begynte med problemer i forskjellige sektorer, særlig på bygger – og boligområdet. I Den Europeisk Union har vi to forskjellige bankmodeller. Den første anvendes hovedsakelig i de kontinentale landene og er basert på innskudd. Med støtte fra Den Europeisk Sentralbank eller de nasjonale sentralbankene er disse bankene i stand til å greie kriser fordi de har konstant adgang til kapital».
«Den annen modellen, den angelsaksiske modellen, er bygget på engrosmarked og problemet er, at investorene ikke lengre har adgang til kapital, så de er nødt til å finne nye måter å tjene penger på. Det er et stort og langsiktig problem ….
Når banker gambler
Ieke vanne Burg «Det er hva vi kaller «moral hazard». Gevinstene og bonusene går til privatene, men tapene blir overdratt til samfunnet. Men vi kan ikke bare si: «La dem om å løse det hel selv og la aksjonærene myke. Hvis Northern Rock var brutt sammen, ville konsekvensene ha vært katastrofale. Derfor er regjeringene nødt til å treffe sine foranstaltninger».
Tilsyn med de finansielle markedene
Ieke vanne Burg «Vi har behov for en strengere overvåking av bankene. En overvåking som fokuserer på de viktigste aktørene, fordi det er dem, som utgjør de systematiske risikoene for den finansielle stabiliteten. Det er 40 store banker i Den Europeisk Union, og de mange av dem er basert i London. Jeg går inn for en overvåkingsmekanisme på europeisk plan.
Finansiell ombudsmann
Margarita Starkeviciute «Vi har bruk for et omfattende og sammenhengende system for innskuddssikkerhet, så kundene er tilstrekkelig beskyttet i tilfelle av insolvens hos finansinstitusjonene, og så regjeringene ikke trenger å gripe inn. Parlamentet forslår opprettelsen av en finansiell ombudsmann, akkurat som i Storbritannia. Folk vil kunne henvende seg til ham, når de har problemer med bankene. Det vil bidra til å beskytte befolkningens rettigheter».