Veien til de billigste flybiletene er kronglete og vanskelig. Vi hjelper med en rekke tips.
Det kan være en sann jungel å finne de billigste flybillettene, før turen går til New York, Tokyo eller Berlin, men ettersøkingen lettes litt ved å følge en rekke forholdsmessig enkle råd.
Foruten å søke etter billige billetter direkte hos selskapene skal den enkelte kunden naturligvis også bruke nettet, både hjemmesider, som gir beskjed om de enkelte selskapene, og søkeverktøy, som gir opplysninger om flere selskap samtidig.
Den norske avisen Aftenposten foreslår f.eks. Whichbudget.com, når man vil sjekke hvilke lavprisselskap det opererer fra forskjellige byer i Europa. Når det handler om lavprisselskap i resten av verden, anbefaler avisen f.eks. www.attitudetravel.com/lowcostairlines.
Aftenposten har 10 gode råd til jakten på den billige flybilletten:
1) Vær utro: Husk at du ofte kan velge forskjellige selskap på ut- og hjemreise. Søk hos flere selskap for å finne den laveste billettprisen.
2) Unngå lavprisfellen: Det er slett ikke alltid de såkalte lavprisselskapene, som er billigst. Sjekk også prisene hos ruteselskap som SAS, Lufthansa, KLM og British Airways.
3) Flere strekninger: Du kan tjene på å fly via lavprisflyplassene i Europa. Sørg for minst 3-4 timer mellom hver flyvetur, hvis du tar flere strekninger per dag. Uten en gjennomgående billett tar du en kalkulert risiko, hvis du kommer for sent til neste fly. Da må du i de fleste tilfellene kjøpe en helt ny billett. Sjekk, om forsikringen din dekker utgifter til en ny billett, anbefaler Aftenposten.
4) Velg den riktige dagen: Unngå å reise på fredager og søndager. Begynn f.eks. heller utreisen på en lørdag og hjemreisen mandag. Det er oftest lettere å finne rimelige billettpriser i perioden mandag i torsdag. Bestill minst to uker før avreisen.
5) Kjøp ikke for tidligere: Særlig lavprisselskapene har skapt en myte om at jo tidligere man bestiller, jo billigere blir billetten. Det stemmer ikke alltid. Prisene til f.eks. neste års sommerferie har ofte fått et hakk opp for å sjekke folks betalingsvillighet. Mange billetter faller i pris i løpet av vinteren, hvis etterspørselen avtar. Verdt å overveie med den nåværende finanskrisen.
6) En anden lufthavn: Hvis du bor tett på flere flyplasser, så finn ut av hvilke av dem det har den beste ruten til og fra stedet, du ønsker å reise til. Kan du reise ut fra en flyplass og tilbake til en annen, økes muligheten for et billig kupp betragtelig.
7) Bestill nyhetsbrev: B liv registrert hos alt for deg aktuelle flyselskap og motta nyhetsbrev per mail. Så vil du regelmessig få tips om billige billetter og ofte før andre kunder. Her kan du også få tilbud om billige restbilletter få dager før avgang.
Kampanjeperioder: Hold øye med dem. De viktigste tidspunktene for lavprisselskap er etter nyttår og frem til mars samt september til midten av mars, skriver Aftenposten. Unngå høytidene og fellesferier. Like etter påske er også en god tid. Legg merke til dato og klokkeslett for når kampanjene legges på nettet. I noen tilfeller kan det være nødvendig å ta nattetimene til hjelp for å få de billigste billettene.
9) Bestill på nettet: Dropp reisebyrået hvis du ikke skal ut på en lang og komplisert reise til et annet kontinent.
10) Dropp bonus: Det er langt mer å spare på å fly billig uavhengig av selskap enn ved å knytte seg til et bestemt flyselskaps bonusprogram, fastslår Aftenposten.
Slike var rådene fra den norske avisen. Man må imidlertid ikke glemme helt elementære ting som å sjekke rute og datoer nøye, før man godtar og betaler bestillingen.
De fleste utenlandske selskapene har ingen returrett og hjelper ikke, hvis man er uheldig og kommer til å skrive feil.
Vi Reiser vil også slå fast at det handler om å få en spennende og innholdsrik ferie. Det hjelper ikke noe at ferien er billig, hvis den er dødskjedelig. Den indiske reisearrangøren Pushpinder Group Travels har som motto:
“Kjøper du billig, gråter du mange ganger, kjøper du dyrt, gråter du bare en gang”.