ODIN og sparing
Aksjefond passer for alle som skal spare eller investere – uansett inntekt, formue, alder og sparehorisont. Som en av Norges største aksjefondsforvaltere, kan ODIN vise til høy avkastning over tid.
Enten du skal plassere store beløp i lang tid, eller det er den månedlige overskuddslikviditeten du skal spare, er aksjefond et velegnet spare- og investeringsinstrument.
Internasjonal forvalter
ODINs aksjefond har vært forvaltet etter samme prinsipper siden oppstarten i 1990. Fra opprinnelig å ha vært en nordisk aksjefondsforvalter, er ODIN i dag en internasjonal aksjefondsforvalter, med både globale bransjefond og brede europeiske og nordiske aksjefond. ODIN har mottatt mange utmerkelser så vel nasjonalt som internasjonalt for sin forvaltning.
Jo lengre, desto bedre…
I utgangspunktet anbefaler vi minimum fem års sparehorisont i aksjefond. Du kan selvsagt oppleve å få høy avkastning også med kortere tidshorisont, men tommelfingerregelen er at jo lengre du sparer, desto større sannsynlighet er det for at du skal få høy avkastning på sparingen.
For regelmessig sparing i ODINs aksjefond, trekker vi frem ODIN Norden, ODIN Europa og ODIN Global som gode alternativ. Det finnes imidlertid mange gode argumenter for også å spare i ODINs øvrige aksjefond.
Om ODIN
ODIN er en av Norges største forvaltere av aksjefond. Selskapet er et heleid datterselskap i SpareBank 1 Gruppen AS.
ODIN Forvaltning AS ble etablert i 1990. Selskapets mål var fra starten å tilby aksjefondsforvaltning på tvers av de nordiske landene. I dag tilbyr også ODIN brede europeiske aksjefond og globale bransjefond. ODINs aksjefond distribueres via alle SpareBank 1 bankene.
ODINs aksjefond
Totalt tilbyr ODIN elleve egenforvaltede aksjefond. ODIN Norden og ODIN Finland har vært med siden etableringsåret 1990. I 1992 ble ODIN Norge etablert, og ytterligere to år senere ble ODIN Sverige og ODIN Maritim lansert. I 2000 ble aksjefondsutvalget utvidet ytterligere med ODIN Offshore og ODIN Eiendom. Høsten 2004 ble forvaltningen av ODIN Europa og ODIN Europa SMB tatt hjem. Europa-fondene var inntil 24.11.2004 såkalte aksjefond-i-fond forvaltet av Swedbank Robur Fonder.
ODINs to «nyeste» fond er ODIN Global og ODIN Global SMB. Også disse fondene var tidligere fond-i-fond, og ble forvaltet av Franklin Templeton. ODIN overtok forvaltningen av global-fondene 12. juni 2007.
I tillegg tilbyr ODIN fire rentefond hvor forvaltningen er utkontraktert til ABN Amro Kapitalforvaltning, samt enkelte aksjefond-i-fond fra Swedbank Robur Fonder og Franklin Templeton.
Indeksuavhengig
ODIN er en indeksuavhengig aktiv aksjefondsforvalter, som på fritt grunnlag investerer i aksjer – uavhengig av selskapenes størrelse eller vekt i en markedsindeks.
Generelt om sparing i aksjefond
Aksjefond er både et enkelt og lønnsomt alternativ for langsiktig sparing. Som andelseier i aksjefond får du aktiv deltagelse i selskapenes verdiskapning.
Den eneste grunnen til å spare penger er å få avkastning. I så måte er aksjefond ditt beste alternativ for langsiktig sparing. Historisk har aksjemarkedet gitt fire til seks prosentpoeng høyere årlig avkastning enn sparing i bank. Samtlige av ODINs egenforvaltede aksjefond har over tid gitt høyere avkastning enn gjennomsnittet.
Svinger i aksjemarkedet
For å illustrere poenget med langsiktighet, kan vi se nærmere på Norden-indeksen (MSCI Nordic Countries) i perioden 31.12.1969 til 31.12.2007. Av totalt 398 mulige femårsperioder (månedlige beregninger), har kun 28 perioder, eller syv prosent, gitt negativ avkastning. Faktisk er det slik at samtlige 374 mulige syvårsperioder har gitt positiv avkastning! I gjennomsnitt har alle mulige femårs spareperioder i Norden gitt 13,9 prosent i årlig gjennomsnittlig avkastning. Ingen spareperiode på 20 år har gitt lavere gjennomsnittlig årlig avkastning enn elleve prosent. Det sier litt om hvilke resultater som kan skapes over tid. Og ikke minst, det gjør aksjefond særdeles velegnet til langsiktig sparing til for eksempel pensjon.
Enkelt og billig
Enkelheten i aksjefond ligger i at du, når du selv ønsker, kan tegne (kjøpe) og innløse (selge) andeler i aksjefond – for det beløp du måtte ønske. Fondsforvaltere har plikt til å la deg innløse ved første tilgjengelige kursfastsettelse. Det er selvsagt ingen bindingstid på plasseringene, og ved innløsning vil pengene være på konto i løpet av tre til fem virkedager. I tillegg er aksjefond en billig måte å investere i aksjemarkedet på. Du betaler kun et årlig forvaltningshonorar, og dermed eier du en andel i en stor og omfattende portefølje av aksjer som er konstruert for å gi deg som andelseier høyest mulig avkastning. Skulle du gjort jobben selv, ville det kostet minst like mye – i tillegg til all tid og energi du måtte bruke for å administrere investeringene.
Aksjefond og pensjon
I dag forventes det at vi skal leve mellom 25 og 28 år som pensjonister. Det er mange år med potensielt lav inntekt. Høyere forventet levealder, kombinert med færre yrkesaktive år, gjør at du i praksis må spare mer på færre år. I hvert fall hvis du ønsker å ha økonomisk frihet i alderdommen. Ved å spare regelmessig i aksjefond, bestemmer du selv hvor høy «pensjonen» din kan bli.
ODINs aksjefond
Her er oversikten over ODINs aksjefond. Mer informasjon om det enkelte aksjefondet, prospekt og avkastningshistorikk, finner du på ODINs nettsider, se lenker nedenfor.
ODIN Norden: Aksjefondet investerer fritt, uavhengig av bransje, i aksjeselskaper som er børsnotert, har sitt hovedkontor eller sin opprinnelse i Sverige, Finland, Danmark og Norge.
ODIN Finland: Aksjefondet investerer fritt, uavhengig av bransje, i aksjeselskaper som er børsnotert, har sitt hovedkontor eller sin opprinnelse i Finland.
ODIN Norge: Aksjefondet investerer fritt, uavhengig av bransje, i aksjeselskaper som er børsnotert, har sitt hovedkontor eller sin opprinnelse i Norge.
ODIN Sverige: Aksjefondet investerer fritt, uavhengig av bransje, i aksjeselskaper som er børsnotert, har sitt hovedkontor eller sin opprinnelse i Sverige.
ODIN Maritim: Aksjefondet kan bare investere i selskaper som hovedsakelig er beskjeftiget med global maritim transport.
ODIN Offshore: Aksjefondet kan bare investere i selskaper som hovedsakelig beskjeftiger seg med energiområdet olje og gass. Det omfatter blant annet selskaper innen utvinning, produksjon, videreforedling, transport/distribusjon og serviceselskaper som er børsnotert på børser globalt.
ODIN Europa: Aksjefondet investerer fritt, uavhengig av bransje, i aksjeselskaper som er børsnotert, har sitt hovedkontor eller sin opprinnelse i Europa.
ODIN Europa SMB: ODIN Europa SMB investerer fritt, uavhengig av bransje, i små og mellomstore aksjeselskaper som er børsnotert, har sitt hovedkontor eller sin opprinnelse i Europa.
ODIN Global: ODIN Global investerer fritt, uavhengig av bransje, i aksjeselskaper over hele verden.
ODIN Global SMB: ODIN Global SMB investerer fritt i små og mellomstore aksjeselskaper over hele verden. Kriteriet for selskapets størrelse er dets børsverdi, som ikke skal overstige to milliarder USD på investeringstidspunktet.
ODIN Eiendom: Fondet investerer i selskaper som er børsnotert eller har sitt hovedkontor eller sin opprinnelse i ett av landene Sverige, Norge, Finland eller Danmark, og som hovedsakelig er beskjeftiget i eller med fast eiendom.
Andre fond: I tillegg tilbyr ODIN fire rentefond hvor forvaltningen er utkontraktert til ABN Amro Kapitalforvaltning, samt enkelte aksjefond-i-fond fra Swedbank Robur Fonder og Franklin Templeton.
Slik investerer ODIN
ODIN er en aktiv forvalter som står fritt til å investere i selskaper, uavhengig av størrelse eller vekt i en markedsindeks. ODIN investerer i selskaper de mener har egenskapene som trengs for å bli morgendagens vinnere.
Investeringene foretas på bakgrunn av egne grundige selskapsanalyser i bransjer og markeder ODINs forvaltere kjenner og forstår – der de vet hva som skaper resultatene. ODIN er langsiktige eiere som tåler kortsiktig støy fra markedene.
Verdi fremfor vekst
ODIN foretrekker såkalte verdiselskaper fremfor vekstselskaper. Dette er selskaper med solid omsetning og god resultatutvikling, som er undervurderte i forhold til estimat på langsiktig resultatutvikling og bokførte verdier. At selskapene faktisk tjener penger og har reelle verdier, gjør at det normalt er få potensielle luftslott blant verdiselskapene.
Se verden med egne øyne
Det er vel og bra å lese rapporter om selskaper i ulike land, eller politiske endringer. Å se det med egne øyne gir enda bedre kunnskap og dypere forståelse. En viktig del av jobben til ODINs forvaltere består av å reise og besøke ulike markeder og selskaper. I samtaler med selskapene får forvalterne mer kunnskap om virksomheten og økt forståelse for kulturen de opererer i.
Helt siden ODIN Norden ble etablert har samme investeringsfilosofi blitt fulgt. Filosofien, kombinert med godt forvalterhåndverk, har gitt andelseierne i ODINs aksjefond høy meravkastning over mange år.
ODIN Uttaksavtale
Ved å sette salg av aksjefondsandeler i system, har ODIN lagt forholdene til rette for at du kan få faste utbetalinger fra sparingen din, samtidig som du sparer videre.
Meravkastningen i aksjemarkedet tilsier at flere bør være investert i aksjefond også i deler av livet hvor mange tradisjonelt har solgt seg kratig ned eller helt ut – for eksempel i pensjonsalderen.
Innløser litt etter litt
Når behovet for økt tilførsel av penger melder seg, bør du kanskje vurdere en uttaksavtale, hvor penger overføres automatisk og regelmessig til din bankkonto. Med ODIN uttaksavtale tar du bare ut deler av sparingen over tid (eller sågar bare deler av avkastningen), resten nyter godt av den avkastningen ODINs forvaltere skaper.
Bruksområdene for en uttaksavtale er mange. For eksempel ekstra pensjon, finansiering av sabbatsår, etter- og videreutdanning og utvidet svangerskapspermisjon for å nevne noe. Felles for alle er at du får tilført «utbytte» fra sparingen regelmessig.
I pose og sekk
Når aksjemarkedet utvikler seg positivt, samtidig som ODINs forvaltere klarer å levere god avkastning, får du både i pose og sekk: I tillegg til en fast utbetaling fra aksjefondssparingen, får du også god avkastning på andelene du ennå ikke har realisert.
Tre ulike modeller
Som andelseier i ODINs aksjefond kan du velge mellom tre forskjellige uttaksavtaler. Modellene har forskjellig virkemåte, som igjen gir forskjellig resultat.
1. Salg av andeler for et fast beløp
Egner seg bra for deg som må ha forutsigbarhet i privatøkonomien. Du vet hva du får hver måned, men ikke når uttaksavtalen tar slutt.
2. Salg av et fast antall andeler
Denne modellen passer hvis du ønsker å selge deg helt ut over en bestemt periode, eller når du trenger likviditet på en på forhånd bestemt periode. Månedsbeløpet vil variere.
3. Salg av en fast prosentandel
En uttaksavtale med fast prosent av innestående beløp gir deg i praksis en livsløpsavtale – en uttaksavtale som aldri tar slutt. Også her vil månedsbeløpet variere.
Pensjonssparing i ODINs aksjefond
Aksjefond er perfekt for langsiktig sparing til pensjonsalderen – enten du ønsker en tidlig pensjon eller bare ønsker å ha litt ekstra å rutte med.
Det nye pensjonssystemet legger opp til at vi må jobbe lengre enn før for å få den samme pensjonen. Aller helst ønsker politikerne at vi skal jobbe til vi er 70 år. Selv da blir neppe den samlede pensjonen fra Folketrygden og obligatorisk tjenestepensjonen (OTP) fra arbeidsgiver nok til å kunne opprettholde den samme levestandarden som vi hadde før vi ble pensjonister.
I følge Dagens Næringsliv valgte ni av ti bedrifter som kjøpte OTP i 2006 minimumsordningen på to prosent av den ansattes lønn. Rådet fra DNs privatøkonomipanel var klart og tydelig: De aller fleste må øke sin private sparing!
Ønsker tidligere pensjon
At politikerne ønsker at vi skal jobbe til vi er 70 år, betyr ikke nødvendigvis at du og jeg ønsker det samme – eller har mulighet til å jobbe så lenge. I følge tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) planlegger, eller ønsker, seks av ti sysselsatte mellom 50 og 61 år å gå av med pensjon før de fyller 67 år. To tredjedeler oppgir 62 år som ønsket pensjonsalder.
Planene og ønskene viser seg å stemme godt med det virkelige liv. I praksis er det slik at de mest yrkesaktive seniorene er i gruppen 50 til 54 år – rundt 80 prosent av disse er i jobb. Etter fylte 54 år faller yrkesaktiviteten gradvis med økt alder, og ender på 32 prosent for 66 åringene.
I gjennomsnitt forventes det at vi skal leve mellom 25 og 28 år som pensjonister. Det er mange år med potensiell lav inntekt. Høyere forventet levealder, kombinert med færre yrkesaktive år, gjør at du i praksis må spare mer på færre år. I hvert fall hvis du ønsker å ha tilstrekkelig økonomisk frihet i alderdommen.
Høyest forventet avkastning
Når du sparer langsiktig til pensjonsalderen bør du plassere pengene der du kan forvente høyest avkastning over tid. Det betyr at du bør spare i aksjefond. Historisk har aksjemarkedet gitt en årlig meravkastning på fire til seks prosentpoeng sammenlignet med sparing i bank. Meravkastningen kan i praksis gjøre forskjellen på en god og en dårlig pensjon.
Spareavtale inn
For de fleste er en månedlig spareavtale den praktiske løsningen når de skal spare til pensjonsalderen. Du velger selv hvor mye du vil spare «ekstra» i måneden – jo mer du sparer, desto høyere blir pensjonen din. Det er ingen bindingstid på pengene, du bestemmer selv hvor lenge du vil spare.
Med lang tidshorisont ofte på 10, 20, 30 eller 40 år, kan forskjellen mellom sparing i bank og aksjefond bli enorm. For eksempel ville en månedlig spareavtale på 1 000 kroner i ODIN Norden fra juni 1990 (fondets oppstart) til utgangen av 2007 vokst til 1 335 860 kroner. I løpet av spareperioden på drøye 16 år ville du selv ha plassert 212 000 kroner, mens du hadde fått hele 1 123 860 kroner i avkastning. Hadde du spart tilsvarende i bank, ville avkastningen blitt på 129 160 kroner.
Uttaksavtale ut
Det generelle rådet fra mange økonomieksperter er at man bør selge seg gradvis ut av aksjer i tiden før man blir pensjonist. Som pensjonist bør man ha sparepengene i banken, eller til nød i pengemarkedsfond. Med forventninger om at vi skal leve mellom 25 og 28 år som pensjonister, kan et slikt råd vise seg å bli svært dyrt.
Vi mener at du også bør være investert i aksjefond mens du er pensjonist – jo lengre du er investert, desto høyere blir din samlede forventede pensjon.Når du skal begynne å bruke av pensjonssparingen, er ODINs uttaksavtale en god løsning.
Med en uttaksavtale tar du bare ut en viss mengde penger fra sparingen, resten nyter godt av aksjemarkedets utvikling. Når aksjemarkedet utvikler seg positivt, samtidig som ODINs forvaltere leverer god avkastning, får du både i pose og sekk: I tillegg til en fast utbetaling fra aksjefondsparingen (direkte inn på konto), får du god avkastning på andelene du fortsatt eier.
Også skattefordeler i aksjefond
Hovedgrunnen for å spare til pensjon i aksjefond er muligheten for høy avkastning. I tillegg er det også enkelte skattemessige fordeler i aksjefond. Utsatt skatt og skjermingsfradrag er nøkkelordene.
Skatterabatt i aksjefond
Hovedgrunnen til å spare i aksjefond er mulighet for høy avkastning. I tillegg er det også enkelte skattemessige fordeler i aksjefond.
Skattekreditt
Ved sparing i aksjefond betaler du først skatt på avkastningen i aksjefond når du innløser (selger) andeler. Over tid gir denne skattekreditten deg langt høyere avkastning enn hva resultatet ville blitt med årlig beskatning. Jo lengre du sparer, desto større blir verdien av skattekreditten. Det er selvsagt bare oppnådd avkastning du må betale 28 prosent skatt på. Skulle du oppleve å innløse andeler med tap, får du tilsvarende 28 prosent skattefradrag for tapet.
Skjermingsfradrag
I 2006 ble det innført nye skatteregler for aksjer og aksjefond. Alle som sparer i aksjefond, og eier andeler over et årsskifte, får redusert skatten med et skjermingsfradrag. Skjermingsfradraget beregnes med utgangspunkt i en skjermingsrente lik tre måneders statskasseveksler (etter skatt). Hva skjermingsrenten blir for det enkelte år, fastsettes i januar påfølgende år av Finansdepartementet. Innløser du andeler tegnet før nyttår, og har fått ti prosent avkastning, vil du med tre prosent skjermingsrente betale 28 prosent skatt på syv prosent avkastning.