• Laster aksjedata...

Det er også innenfor investeringsfonder en snever sammenheng mellom utbytter og risiko. Jo mer eksotiske aksjer, investeringsfonden investerer i desto større er risikoen, men også det potensielle utbyttet.
RISIKOVURDERING: Hvordan en investeringsfond har greid seg de siste tre årene, sier prinsipiell ikke noe om hvordan den vil greie seg fremover, men det er en god indikator for investeringsfondens evne til å forvalte investorenes penge. Du skal likevel ikke alene se på de pene kurvene med høye utbytter. En avgjørende faktor for størrelsen av det langsiktige utbyttet er nemlig investeringssfondens kostnader, hvor den største utgiftsposten utgjøres av bankenes salgsprovisjon. Og i motsetning til utbyttet, kan du være rimeligt sikker på at kostnadene ikke endrer seg radikalt fra det ene året til det neste.
Som hovedregel skal du regne med kostnader i en gjennomsnittlig dansk aksjeavdeling på 1,4 prosent av formuen. Dit kommer kostnader ved kjøp og salg av investeirngsbevis. Den korteste veien til å finne de riktige investeringsfondene, går gjennom avisenes kurslister. Her får du – via de forkortelsene avisene benytter – en introduksjon til kurslistene. KURSLISTER: Dagsavisen Børsen bringer lister over alle avdelinger i danske investeringsfonder, så du kan finne fram til de avdelingene som dekker det geografiske området eller den bransjen du vil investere i. Så kan du sammenligne de enkelte avdelingene og finne den avdelingen som etter din meningen har det største potensialet. Aksjekapp. i mill. kr.. Den opprinnelige verdien av avdelingens investeringsbevis, da investeringsbevisene ble utstedt.
Siste utbytte.
Det siste utbetalte utbytte pr. investeringsbevis. Kurs ult.’ 05 Kursen pr. 30. desember siste år. Utbytter i prosent fra 30/12 Afdelingens utbytte siden årsskiftet. Fondsstatus Viser hvor du skal gå hen, hvis du ønsker å investere i avdelingen. BNot: Avdelingen er børssnotert, og du kan handle via Fondsbørsens elektroniske handelssystem. Unot: Avdelingen er ikke børssnotert, og du skal derfor handle investeringssbevisene via din banken. XtraL: Avdelingen er plassert på Fondsbørsens Xtralist, men du kan ikke handle via Fondsbørsens elektroniske handelssystem. Kostnadsindikator Dagssavisen Børsen har utviklet en kostnadsindikator, hvor et fluesbein markerer de relativ sett høyeste kostnadene, mens fem fluesbein markerer de relativ sett laveste kostnadene.
Papirnavn Afdelingens navn med angivelse av, hvilken type avdeling det er tale om. A: Investerer hovedsakelig i aksjer. B: Sertifikatutstedende. C: Akkumulerende. D: Hovedsakelig danske verdipapirer. F: Fritatt for reellrenteavgift. I: Hovedsakelig utenlandske verdipapirer. K: Kontoførende. O: Hovedsakelig obligasjoner. P: PAL. S: Spesialforening. U: Utbyttebetalende. X: Hovedsakelig indeksobligasjoner. Rating Morestars rating av avdelingene. Rating viser hvor god avdelingen har vært til å skape utbytter de siste tre årene i forhold til risiko og kostnader. Avdelingene er rated i forhold til tilsvarende avdelinger i Europa.
En høy rating betyr altså ikke nødvendigvis at avdelingen har gitt et høyt utbytte, men at den har gitt et bedre utbytte enn andre avdelinger i samme kategori. Morestar gir fra én til fem stjerner.- Fem stjerner betyr at avdelingen har prestert et utbytte, som er helt på toppen og blant de 10 prosentene best i Europa i sin kategorien.- Fire stjerner betyr at avdelingen er i den best tredjedelen, men ikke blant de 10 prosentene best.- Tre stjerner betyr at avdelingen er blant de midterste 35 prosentene.- To stjerner betyr at avdelingen er i den dårligste tredjedelen, men ikke blant de 10 prosentene dårligste.- En stjerne betyr at avdelingen ligger helt i bunn blant de 10 prosentene dårligste avdelingene i Europa.
Indre verdi.
Den aktuelle kursverdien av de aksjene og obligasjoner som avdelingen har i sin beholdningen. Den indre verdien er gjort opp pr. investeringsbevis. Kjøpskursen (bud) på et investeringssbevis vil typisk ligge litt over den indre verdien, mens salgskursen (tilbud) vil ligge litt under. ALLE HANDLER Kurs 17.00 Kursen på avdelingens investeringssbevis, da markedet lukket klokken 17 dagen før. Endring Kursendringen i forhold til lukkekursen den foregående dagen. omsætn Gårsdagens omsetning i avdelingen. Når du investerer i en investeringsfond, kjøper du reellt et investeringsbevis – på samme måte, som du kjøper en aksje i et selskap. Kursen på investeringsbeviset er bestemt av avdelingens indre verdi. Den indre verdien er et uttrykk for den regnskapsmessige verdien av ett investeringsbevis.
Den regnskapsmessige verdien er til gjengjeld bestemt av kursene på de aksjene og obligasjoner som avdelingen har i sin beholdningen. Investering i investeringsfonder foregår i de mange tilfellene på fullstendig samme måte, som når du kjøper en aksje, da mange investeringsfonder har notert avdelingene på børsen. Investeringsbevisene blir handlet til en aktuell kurs. Kursen på investeringsbeviset ligger tett på avdelingens indre verdi. Det eksisterer et såkalt spread mellom kjøp- og salgskursen, så kjøpskursen typisk ligger litt over den indre verdien, og salgskursen litt under. Er det overvekt av selgere, vil kjøp- og salgskurser typisk ligge under den indre verdien, mens kursene typisk vil ligger over den indre verdien, hvis det er overvekt av kjøpere. Andre investeringssbevis er ikke til salg på børsen.
Det er de såkalt unoterte investeringssbevis. Her skal du gi din banken instruks om at du gjerne vil kjøpe eller selge investeringssbevis i en bestemt avdeling. Det går nesten like rask, som når du selv handler, men du kan risikere å betale et gebyr til banken, som er høyere enn det, du skal betale, når du handler via nettet. Hvis investeringssfonden har en samarbeidsavtale med din banken, kan du i de mange tilfellene kjøpe de unoterte investeringssbevisene via nettsbank, men du handler altså stadig via banken.
Teksten du akkurat har lest er oversatt fra engelsk og kan inneholde opplysninger som ikke gjelder for norske forhold.