Tross avbøyning i amerikansk økonomi er det opplagte investeringsmuligheter.
Med en amerikansk økonomi på vei ned i gir vil den typiske ryggmargsreaksjon være å krype i le i de sektorene som tradisjonelt oppfattes som defensiver.
Før man treffer en slik beslutning, er det likevel verdt å skjele til verdiansettelsen. De tre klassiske defensive sektorene: Forbruksgoder, føde- og drikkesvarer samt forsyning er slik de dyrene, når man måler på hvor mye man skal betale for en krone av neste års overskudd (P/E).
Etter å ha handlet med en rabatt i forhold til det brede markedet på 20 prosent i 2002, er føde- og drikkevareprodusenter i dag 50 prosent dyrt enn aksjemarkedet som helhet. Det er slik ikke en god ide i å krype i ly her.
Omvendt er det kommet god verdi i medisinal-sektoren. Selskap som Novartis, Barr Pharmaceuticals og Sanofi-Aventis er her opplagte kjøpsmuligheter.
Strøm i Verdens Værksted
Med en anstrengt verdiansettelse på flere av de sektorene som tradisjonelt oppfattes som defensiver, er det behov for å snu blikket andre steder hen.
Utfordringen er her å finne selskap, som vil forbli upåvirkete av en avtagende amerikansk vekst. Selv om verdensøkonomien i høy grad består av forbundne kar, er det en rekke områder, som i de kommende årene vil oppleve høy vekst, uansett hvor dårlig det står til i USA.
Midtøstens enorme infrastrukturinvesteringer, som er drevet av de senere årenes høye oljeprisen, stopper slik ikke plutselig, fordi veksten i USA avtar. Det samme gjelder Kina og Indias enorme behov for elektrisitet.
Med en forventet BNP-vekst på 11 prosent i Kina for 2008 og et forhold mellom elektrisitetsforbruk og BNP-vekst på 1,3, er det i år behov for en volumvekst i elektrisitet på mer enn 14 prosent
alene i 2008.
Dette kaller på økte investeringer i kraftverk.
Av selskap, som vil ha gagn herav, kan nevnes Alstom, Siemens og Harbin Power Equipment.
Hvert kineser en bil…
Den stigende industrialiseringen og økte velstand i Kina stiller utover strømforbruket også krav til infrastrukturen.
Mens den svensk-sveitsiske ingeniørsvirksomheten ABB, kan glede seg over behovet for utbygging av elektrisitetsnettet, nyter et selskap som Anhui Expressway godt av det stigende behovet for motorveier.
Mens verdiansettelsen av fastlandaksjemarkedet i Kina ser anstrengt ut, er det verdt å merke at en boble på aksjemarkedet ikke er ensbetydende med en boble i reelløkonomien.
Hong Kong-notere og europeiske selskap eksponert mot den strukturelle veksten i infrastrukturen i Kina er slik fortsatt interessante investeringsmuligheter.
Jakten gått inn
Et annen område, hvor investeringene fortsetter, er jakten på olje. I takt med at reservene svinner, intensiveres etterforskningen, og da de lavt henge fruktene allerede er plukket, rykker
jakten ut på dypere vann, hvor de tekniske kravene er store.
Det betyr samtidig at serviceselskapene kan kreve en høyere pris for sine ytelser hvilket selskap som Halliburton, Transocean og Acergy nyter godt av i disse årene.
Transhav foretar teknisk krevende boringer på meget store vanndybder og har praktisk talt sin flåte fullt booket flere år fram.
Acergy står for installering av undervannsutstyr til oljeproduksjon og kostnadene hit utgjør typisk de siste 10-15 prosent av et prosjekt, hvorfor selskapets inntjening er relativ immun overfor fall i oljeprisen.
Ordrebøkene bugner
Fellesnevneren for de nevnte selskapene er, at de er relativ uavhengige av utviklingen i amerikansk økonomi.
Et annen fellestrekk er, at ordrebøkene like nå bugner hos de ordreproduserende selskapene. Dette forhold avspeiles av tabellen, som viser hvor mange års omsetning, det allerede nå er sikret i ordrebøkene.
Tross usikkerhet omkring tilstanden i amerikansk økonomi er det slik fortsatt masser av gode investeringsmuligheter for den selektive investoren. Historien har vist at det bare i ganske få og relativ korte perioder kan betale seg å være ute av aksjesmarkedet.
Som man sier på den andre siden av Atlanterhavet: «Den største risikoen er ikke å ta noen».
Teksten du akkurat har lest er oversatt fra engelsk og kan inneholde opplysninger som ikke gjelder for norske forhold.