Den Europeiske Sentralbanken (ECB) er den felles sentralbanken for eurolandene. ECB ivaretar pengepolitikken i euroområdet, og det er dermed ECBs oppgave å sørge for, at hovedmålet for den felles pengepolitikken – stabile priser – blir oppnådd. Hvis målet om prisstabilitet ikke bringes i fare, kan ECB også medvirke til å øke vekst og sysselsetting i eurolandene, sammenlikne Traktatens artikkel 105.
ECB er uavhengig av eurolandenes regjeringer (liksom Nationalbanken er uavhengig av regjeringen i Danmark). Banken har tre styrende organer: Styrelsesrådet, Ledelsen og Det Generelle Råd.
Styrelsesrådet er det sentrale rådet, som bestemmer den felles pengepolitikken og beslutter renteendringer. Det møtes hvert fjortende dag og består av sjefene for eurolandenes sentralbanker samt ECBs ledelse.
Ledelsen, som består av en formann, en nestleder og fire andre medlemmer, har det daglige ansvaret for gjennomføringen av den felles pengepolitikken. Ledelsen består for øyeblikket av formann Jean-Claude Trichet, nestleder Lucas D. Papademos samt Lorenzo Bini Smaghi, José Manuel González-Páramo, Gertrude Tumpel-Gugerell og Jürgen Stark.
Det Generelle Råd består av formannen og nestlederen for ECBs ledelse samt sjefene fra alle 27 EU-lands sentralbanker. Det Generelle Råd møtes hvert tredje måned og tar seg av emner, som vedrører landene utenfor eurosamarbeidet. Eksempelvis skal det forberede arbeidet vedrørende omregningskurser for de EU-landene som på et tidspunkt ønsker å delta i eurosamarbeidet.
ECB utgjør sammen med eurolandenes sentralbanker det såkalte Eurosystem, som ivaretar den felles pengepolitikken i euroområdet. Styrelsesrådet i ECB bestemmer den felles pengepolitikken, men det er eurolandenes sentralbanker, som står for den praktiske utførselen av den felles pengepolitikken.
ECB har – utover å føre pengepolitikk – blant annet til oppgave å samle inn og utarbeide finansiell statistikk og å fastsette mengden av eurosedler og mynter.
Teksten du akkurat har lest er oversatt fra engelsk og kan inneholde opplysninger som ikke gjelder for norske forhold.