Illusjonen om å slå markedet på kort sikt lever. Men bare på lang sikt, kan vi med sannsynlighet si noe om kursutvikling.
Den amerikanske økonomen John Kenneth Galbraith stilte opp engang hypotesen:
Hvis en person fant et system, hvoretter han med bare 51 prosent sannsynlighet kunne forutsi kortsiktige markedsbevegelser, og handelskostnader var små, kunne denne ene personen bli verdenens rikeste mann. Denne ene personen er likevel aldri funnet.
de fleste tilhengerne av teknisk analyse vil påstå at de treffer riktig langt mer enn 51 prosent av tid. Men de eneste, som er blitt rike av teknisk analyse, er forfatterne til de fleste bøkene som er skrevet om emnet.
Tilbake til virkeligheten
Dette kvartal ble et wake-up-call for mange investorer. Mange har opplevd tap på 10 prosent på få dager. Det er bare knapt ett år siden, som sist var uro på finansmarked, og det sjokkert også en del investorer.
Aksjetapene gir anledning til spørsmålet om ikke vi kunne ha forutsett den negative korreksjonen på aksjemarkedene? Svaret ligger i sannsynligheten.
Markedet forteller deg ingenting
Men hjelper dramatiske skift i negativ eller positiv retning oss ikke til å forutsi, noe som skjer i den neste måneden?
Når man undersøker om det er sammenhenger mellom utbyttet i en måned og utbyttet i måneden like etter, er svaret slående ned:
Det er det ikke. Uansett om utbyttet har vært positivt eller negativt, sier det intet om utbyttet i den neste måneden.
Aksjer er i gjennomsnitt billige – og på det siste med attpåtil 10 prosent rabatt. Men sannsynligheten for at aksjer skulle falle var/er mindre enn normalt.
Vi skal huske at P/E (pris per inntjening) – nivåene i dag stadig er under halvdelen av hva vi så under den siste aksjeboblen i år 2000.
Og aksjer har, ifølge verdensaksjeindeksen, gitt 0 prosent i utbytter siden sommeren 1999 – samtidig med at inntjeningen i virksomheter er mer enn fordoblet i samme periode.
Mange ettersspør et klart svar på hva vi forventer av markedene på kort sikt, og det må jeg skuffe leserne: Hvis De møter en ekspert, som mener å kunne svare på det, så er det to muligheter:
Eksperten er uvitende
Eksperten lyger.
Når sannheten skal fram
Det var Einstein, som sa at rentes-rentes-formelen, var matematikks mest betydningsfulle, men som nr. 2 kommer «reversion to Mean» – eller populært sagt at kursutviklingen snur tilbake til gjennomsnittet.
I grafen er visst aksjeutbyttet på danske aksjer fra 1950-2007. Som det sees, snur kursutviklingen alltid tilbake til den langsiktige trenden.
Dette er det eneste, jeg kan si om kursutviklingen på aksjer. Hvis jeg sa annen, talte jeg mot bedre vitende.
Teksten du akkurat har lest er oversatt fra engelsk og kan inneholde opplysninger som ikke gjelder for norske forhold.